Actualitate

Cinci persoane, inclusiv Evghenia Guțul, și organizația Eurasia, incluse de Consiliul UE în lista de sancțiuni

post-img
Cinci persoane, inclusiv Evghenia Guțul, și organizația Evrazia, incluse de Consiliul UE în lista de sancțiuni

Consiliul Afacerilor Externe al UE a adoptat astăzi măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și o entitate responsabile de acțiunile de destabilizare a situației din Republica Moldova. În lista de sancțiuni se regăsește Evghenia Guțul și câteva persoane din anturajul său, cât și organizația Eurasia, promovată și susținută de fugarul penal Ilan Șor.

„Moldova se confruntă cu încercări directe masive din partea Rusiei de a destabiliza țara, precum și cu provocări generate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o amenințare directă la adresa unei țări suverane, la adresa vieții sale democratice, la calea ei către Uniunea Europeană. UE va continua să ofere tot sprijinul aspirațiilor legitime ale poporului moldovenesc. Lista de astăzi reprezintă încă o contribuție la rezistența Moldovei”, spune Josep Borrell,  Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate.

Din lista de sancțiuni fac parte: 

- Evghenia Guţul, guvernatiarea Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Potrivit Comisiei Europene, aceasta este responsabilă de promovarea separatismului în regiune, încercând astfel să răstoarne ordinea constituţională şi să ameninţe suveranitatea şi independenţa Moldovei.

- Mihail Vlah, adjunctul și consilierul pe comunicare al Evgheniei Guțul.

- Iurii Cuznețov, șeful adjunct al departamentului pentru afaceri externe al regiunii

- Illia Uzun, vice-președinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei, membru al Adunării Populare.

- Eurasia, o asociație neguvernamentală cu sediul în Rusia, al cărei scop este promovarea intereselor Rusiei în străinătate, inclusiv în Republica Moldova,

- Nelli Parutenco - directoarea și fondatoarea Evrazia.

„Cei vizați fac obiectul unei înghețări a activelor și al unei interdicții privind furnizarea de fonduri sau resurse economice către aceștia, direct sau indirect. În plus, persoanele sancționate sunt supuse interdicțiilor de călătorie în Uniunea Europeană”, se mai spune în comunicatul Consiliului.

Măsurile restrictive din acest regim se aplică acum unui număr total de 16 persoane fizice și 2 entități. Actele juridice relevante au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

author-img_1

Lidia Gorka

Editor