Extern

Polonia vrea redenumirea Kaliningradului

post-img
Kaliningrad

Încă un subiect de tensiuni între Polonia și Rusia, de parcă nu erau destule. Acum Varșovia vrea să redenumească exclava Kaliningrad, teritoriu rusesc, în Krolewiec, transmite stiriletvr.ro.

Istoria regiunii este foarte complicată; sute de ani a fost cunoscută sub... un al treilea nume, Königsberg, și a fost sub stăpânirea Prusiei, Germania de astăzi. Krolewiec este traducerea literală a denumirii germane și așa îi spuneau polonezii.

După cel de-Al Doilea Război Mondial însă, regiunea i-a revenit Rusiei sovietice și a fost botezată Kaliningrad, după un lider bolșevic. Zona a devenit astfel o semi-exclavă, adică un teritoriu care este în afara granițelor țării sale și este mărginit de o apă.

Nu este clar ce înseamnă propunerea Varșoviei, dacă va fi aprobată, și în ce situație ar fi folosită denumirea „Krulevieț", dar Kremlinul a calificat demersurile drept, cităm, „un act ostil, vecin cu nebunia".

Polonia are o graniță de peste două sute de kilometri cu semi-exclava, iar de la începutul războiului din Ucraina a instalat de-a lungul acestei frontiere garduri înalte de sârmă ghimpată și sisteme de supraveghere.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter