Extern

Rezultatele parțiale la alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia îi plasează în frunte pe actualul președinte, Recep Tayyip Erdogan, și partidul său. Odată cu numărarea voturilor, cresc procentele lui Kilicdaroglu

post-img
Turcia
Sursa foto: Agora

Turcii au ieșit la vot pentru a-și alege viitorul președinte și pentru a decide dacă rămân cu actualul șef al statului, Recep Erdogan, aflat la putere de aproape 20 de ani, sau îl înlocuiesc pe acesta cu Kemal Kilicdaroglu. Potrivit ultimelor sondaje, contracandidatul lui Erdogan are un uşor avans în acest moment. Dacă niciunul dintre candidați nu obține peste pragul de 50 la sută în primul tur, se va organiza un al doilea tur de scrutin pe 28 mai.

Suntem în frunte, a postat candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, pe contul său de Twitter.

După numărarea a aproape 44 la sută din voturi, Erdogan conduce cu 52 de procente, în timp ce contracandidatul său are în jur de 41 la sută din procente. Trendul este de scădere pentru Erdogan și creștere pentru Kemal Kilicdaroglu. Alexandru Costache, aflat la sediul de campanie al candidatului opoziției, a transmis că atât primarul din Istanbul, cât și cel din Ankara, care fac parte din partidul lui Kilicdaroglu, au făcut declarații de presă în care au anunțat că fac numărătoare paralelă și au criticat  agenția de presă de stat Anadolu că a prezentat cifre prea mari în favoarea  președintelui Erdogan, potrivit stiriletvr.ro.


Aproximativ 61 de milioane de oameni din Turcia au fost chemaţi la vot să aleagă un preşedinte şi un nou parlament. Sondajele sugerează o cursă strânsă între Kiliçdaroglu şi Erdogan.

Potrivit sondajelor de opinie, Alianța Națiunii, a candidatului opoziției, Kemal Kilicdaroglu, este creditată cu câteva procente peste Alianța Populară a președintelui Recep Erdogan, iar în cadrul competiției prezidențiale, cei doi candidați sunt creditați cu 47% fiecare. Însă, în turul doi, candidatul opoziției ar putea câștiga scrutinul prezidențial cu 51-52%.

Aceste alegeri din Turcia sunt considerate de presa străină cele mai importante din acest an, din pricina implicațiilor geopolitice și este considerată cea mai bună ocazie a opoziției din ultimii 20 de ani de a răsturna regimul lui Erdogan.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter