Actualitate

Guvernul continuă eficientizarea activității cadastrale în Republica Moldova

post-img
imagine simbol

Guvernul continuă să eficientizeze domeniul activității cadastrale în Republica Moldova. În acest scop, Executivul a aprobat, astăzi, extinderea termenului de implementare a Proiectului de înregistrare şi evaluare funciară până în anul 2026.

ZFR

În cadrul proiectului va fi asigurată finalizarea înregistrării primare a proprietății private și a lucrărilor de delimitare a bunurilor imobile proprietate publică, precum și corectarea erorilor comise anterior în procesul de transmitere în proprietate a terenurilor. Odată finalizat procesul, acesta va permite autorităților publice locale, dar și centrale, să gestioneze mai corect terenurile pe care le au în proprietate, cu posibilități sporite de a-și crește veniturile proprii și îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor.

Delimitarea proprietăţii publice a fost deja finalizată în 57 de unități administrativ-teritoriale, înregistrarea proprietății private - în 98 de localități, iar corectarea erorilor admise anterior a fost făcută în 252 de localități. 

Responsabilă de implementarea proiectului este Instituția Publică „Cadastrul bunurilor Imobile”, ca urmare a reformei instituționale a Agenției Geodezie, Cartografie și Cadastru.

Proiectul de înregistrare şi evaluare funciară este realizat în cadrul Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare și a demarat în anul 2019.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter