Social

Peste 60 de accidente rutiere cu implicarea trotinetelor, înregistrate de la începutul anului. Autoritățile au inițiat o campanie pentru responsabilizare

video

Poliția ar vrea să faca ordine printre cei ce folosesc trotineta pentru transport. De la începutul anului, în Republica Moldova s-au produs 62 de accidente rutiere în care au fost implicate astfel de vehicule pe două roţi. 51 de oameni au fost răniti iar datele poliţiei arată că aproape 70 la sută dintre accidente s-au produs din vina celor ce au folosit trotinetele. Oamenii legii au iniţiat o campanie cu speranţa că-i vor responsabiliza pe aceşti participanţi la trafic.

ZFR

În urmă cu o săptămână, pe Internet au apărut imagini cu un bărbat care mergea pe trotineta împreună cu un copil mic.


GRIGORE GUZUN, şeful adjunct, INSP: „Urmează să identificăm cetăţeanul care şi-a permis să facă circ, altfel nu putem să numim. Un circ şi o neglijenţă totală faţă de siguranţa nu a lui personală, dar a copilului transportat.A doua, ce exemplu oferă generaţiei în creştere.”


Pe străzile Chisinaului e haos in lipsa unei educatii corespunzatoare si a unui regulament clar de utilizare a trotinetelor. Multi dintre participantii la trafic nu sunt echipaţi corespunzător și nu respecta regulile elementare de circulatie.

ZFR


In acest an înregistrăm o creştere cu 30 la sută a numărului de accidente cu implicarea trotinetelor. Principala cauză este viteza neadecvată. Şoferii spun că uneori cei de pe trotinete sunt agresivi şi le pun viaţa în pericol.


Și primarul Ion Ceban merge cu trotineta și sustine că în oraş sunt piste adecvate.


ION CEBAN, primarul Chişinăului: „Liniile dedicate astăzi pentru transportul alternativ deplasarea, toate coridoarele sunt asigurate. Trotuarele din capăt, de la Mircea până Telecentru. De la Dacia până în Buiucani, la fel, permite. Sunt destul de late şi pot asigura. Ţine foarte mult şi de cultura oamenilor.”


De luni, politistii vor supraveghea traficul și îi vor santiona pe cei ce nu folosesc trotineta in mod corespunzator.


GRIGORE GUZUN, şeful adjunct, INSP: „Deja avem documentaţi 410, dintre care 176 în stare de ebrietate. E o cifră destul de mare. Anul trecut am documentat în stare de ebrietate total - 86 de persoane. Anul acesta încă nu-i finisat. Echipament, zonele de deplasare, necedarea trecerilor pietonilor, semnificaţia indicatoarelor, semafoarelor. Toţi angajaţii poliţiei vor fi cu ochii pe dânşii.”


Potrivit Codului Contravenţional, cei care urcă în stare de ebrietate pe trotinete riscă o amenda de până la 25 de mii de lei.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter