Social

Investiții în infrastructura energetică

video

Stația Electrică Chișinău, esențială în transportarea energiei electrice pentru centrul și nordul R.Moldova, va fi punctul cheie de conexiune cu stația de înaltă tensiune de la Vulcănești. Au început deja lucrările de modernizare pentru creșterea capacității de la 330 la 400 kV. Potrivit ministrului Energiei, în următorii 5 ani, va fi modenrizată toată infrastructura iar valoare investițiilor este estimată la 200 de milioane de euro, bani oferiți de partenerii de dezvoltare.

ZFR

La ANIVERSAREA a 60 de ani de activitate, Stația Electrică Chișinău și-a deschis porțile pentru jurnaliști. În ultimii ani, au fost făcute ample lucrări de modernizare. Acum se fac lucrări de protecție la linia de 110 Kv, și reconstrucția instalației de distribuție de 35kV cu spijinul USAID și Banca Mondială.


NICOLAE BABALICI șef, Stația Electrică Chișinău: „Modernizările au vizat înlocuirea autotranformatoarelor de putere, două la număr. Au fost înlocuite supravoltoarele, două la număr după care aurmat modernizarea pe partea de distribuție și înlocuirea utilajului primar în totalitate.”


La Stația Electrică Chisinau au inceput și lucrările de construcție a fundației pentru instalarea utilajului de distribuție de 400 kV pentru conexiunea cu linia Vulcănești-Chișinău. Utilajul va fi achiziționat din Italia cu sprijinul Băncii Mondiale. Capacitatea stației va crește de la 400 MW la 1030 MW .

ZFR


SERGIU APARATU director General Interimar Moldelectrica: „Utilajul de forță este deja livrat, sunt comandate protecțiile, utilajul secundar care asigură funcționare și protecția liniei electrice a utilajului de pe teritoriul. Conform ultimelor estimări, până a finaliza linia (n.r. Vulcănești-Chișinău) stația va fi pregătită să o recepționeze.”


Prin transformări tehnice va trece toată infrastructura Moldelectrica.


VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Au fost contractate credite de la partenerii de dezvoltare internaționali care vizează automatizarea acestor stații, teledirijarea lor. Și nu-I vorba doar de această substație dar de toate infratsructura Molelectrica, pentru a fi adaptată la noile necesități ai pieței. Eu cred că în sumă noi vorbim de cel puțin 200 mil euro care vor fi investiți în următorii cred 5 ani în infrastructura Moldelectrica.”


ZEINAH SALAHI director, Misiunea USAID Moldova: „În ultimii ani, USAID a alocat 400 milioane de dolari asistență în sectorul energetic al Republicii Moldova, pentru acces la energie, cu scopul de a reduce dependența de infrastructura și furnizările controlate de Rusia. Vom continua să finanțăm o serie de proiecte de infrastructură mare, incluzând instalații de transmisie cu voltaj înalt și conexiunea Strășeni cu Gutinaș din România.”


Stația Electrică Chișinău a fost dată în exploatare în 1964 cu o capacitate de 220 kV. În 1979, stația și-a crescut capacitatea la 330 kV. În prezent, funcționarea stației este asigurată de 16 angajați.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter