Social

La UTM a fost lansat un cluster de laboratoare şi un centru inovaţional pentru cercetare

video

Condiţii de studii moderne şi echipamente de ultimă generaţie pentru studenţii Universităţii Tehnice din Moldova. În cadrul instituţiei a fost lansat un cluster de laboratoare şi un centru inovaţional pentru cercetare. Dotarea face parte din cadrul proiectului "Învăţământul Superior din Moldova".

ZFR

ANDREI PETCO, lector universitar: „Aici sunt echipamentele pentru lucrări de laborator la pneumatică şi electropneumatică. Puteţi vedea aici nişte cilindri pneumatici. Până în ultimul timp am avut laboratoare din epoca sovietică, acum după cum puteţi vedea, avem echipamente de top.”


Studenţii vor putea face lecţiile practice în laboratoare de fabricare inteligentă, de electronică aplicată, electropneumatică, de chimie şi realitate virtuală.


VIOREL BOSTAN, rector, Universitatea Tehnică a Moldovei: „Pe partea de dotare cu laboratoare, Universitatea Tehnică pînă acum, în ultimii şase ani, a beneficiat de peste 7 milioane de euro din diverse proiecte cu companiile, cu partenerii de dezvoltare. Sunt convins că studiile la UTM deja astăzi sunt corelate la cele mai înalte standarte care poate să le formuleze industria prezentă în ţară.”

ZFR


DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Este o investiţie care face parte dintr-un proiect mai amplu al Ministerului Educaţiei implementat împreună cu Banca Mondială. În total, vorbim despre 500 de milioane de lei pentru modernizarea universităţilor noastre. O bună parte din aceste resurse, aproape 10 milioane de euro merg în direcţie UTM, pe lângă alte universităţi din Republica Moldova.”


LIGIA DECA, ministrul Educaţiei din România: „Sprijinim universităţile din Republica Moldova în integrarea lor în alianţele de universităţi europene. Pe lângă sprijinul prin programul de asistenţă tehnică: microbuze şcolare, reabilitarea căminului de la Cahul, ne mai dorim un erasmus românesc, adică un program de mobilităţi pentru cadrele didactice din Republica Moldova.”


Proiectul "Învăţământul Superior din Moldova" este implementat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu sprijinul Băncii Mondiale, cu un buget total de 25 de milioane de euro.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter