Actualitate

Măsuri de organizare şi funcționare a Arhivei Naţionale de Film, aprobate de Guvern

post-img
imagine simbol

Guvernul a aprobat, astăzi, măsuri pentru reglementarea modului de organizare şi funcționare a Arhivei Naționale de Film, care va fi gestionată de Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova (CNC).

ZFR

Arhiva Națională de Film reprezintă mecanismul de protejare, dezvoltare şi punere în valoare a patrimoniului cinematografiei naționale, un câmp legal pentru asigurarea măsurilor juridice și administrative, care să garanteze conservarea, salvgardarea, circulația, valorificarea și promovarea patrimoniului cinematografiei naționale prin consolidarea schimburilor de bune practici, asigurarea expertizei specializate, evaluarea patrimoniului de film ca parte a patrimoniului audiovizual național și internațional.

„Arhiva, pe care o vrem un depozit unic, legal şi voluntar de filme, urmează să protejeze, să dezvolte şi să pună în valoare patrimoniul cinematografic al Republicii Moldova, pe plan național și internațional. Anul acesta, după proiectul de Regulament aprobat, urmează inventarierea patrimoniului, evaluarea și cartografierea colecțiilor de film”, menționează ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Regulamentul aprobat prevede condițiile de funcționare a Arhivei. De asemenea a fost aprobat Nomenclatorul serviciilor prestate de către Centrul Național al Cinematografiei în acest sens, dar și Metodologia de calculare a tarifelor pentru lucrările și serviciile prestate de Centrul Național al Cinematografiei.

Prin intermediul cinematecii și a unei platforme digitale, CNC va valorifica contra cost colecțiile din arhivă pentru audiența domestică, atât prin proiecții clasice, cât și prin evenimente speciale.

Pentru anul 2024 pentru asigurarea activității Centrului Național al Cinematografiei sunt prevăzute mijloace în volum de 3,5 mln. lei, inclusiv pentru crearea Arhivei Naționale de Film.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter