Extern

Zelenski se va întâlni sâmbătă la Roma cu preşedintele italian Matarella, posibil de asemenea cu Papa Francisc şi cu premierul Meloni

post-img
Volodimir Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va sosi sâmbătă la Roma, unde va avea o întrevedere cu omologul său italian Sergio Matarella, a anunţat vineri preşedinţia italiană, în cursul acestei vizite fiind de asemenea aşteptate întâlniri ale preşedintelui ucrainean cu Papa Francisc şi cu şefa guvernului italian, Georgia Meloni, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Întrevederea cu preşedintele Matarella va avea loc la Patatul Quirinale şi nu sunt prevăzute declaraţii de presă, conform unor surse din cadrul preşedinţiei italiene.

Surse de la Vatican au avansat joi drept posibilă o întâlnire a lui Zelenski cu Papa Francisc de asemenea pentru sâmbătă dimineaţa. Preşedintele ucrainean ar urma să se întâlnească şi cu premierul italian, Gerogia Meloni, dar nici această întrevedere nu este deocamdată confirmată oficial, notează Agerpres.

Potrivit presei italiene, prin această vizită Zelenski răspunde unei invitaţii ce i-a fost adresată de Georgia Meloni, căreia îi va mulţumi pentru ajutorul militar şi umanitar pe care Italia l-a oferit ţării sale de când Rusia a declanşat războiul contra Ucrainei. Georgia Meloni a vizitat Kievul în februarie anul acesta.

Cât despre întrevederea între Papa Francisc şi Zelenski, aceasta ar fi prima lor întâlnire de când a început războiul pe 24 februarie 2022, anterior ei întâlnindu-se ultima dată pe 8 februarie 2020.

În ziua următoare invaziei ruse, suveranul pontif s-a deplasat personal la ambasada Rusiei pe lângă Sfântul Scaun, iar două zile mai târziu a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean.

Papa Francisc a vorbit recent despre o misiune a Vaticanului în desfăşurare pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean, dar nu se cunosc detalii despre acest demers. Kremlinul a transmis vineri că nu are informaţii despre vreo astfel de misiune a Vaticanului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter