Actualitate

Miniștrii de externe din UE, reuniți la New York. Luminița Odobescu a accentuat importanța conștientizării la nivel global a riscurilor generate de intensificarea amenințărilor hibride ale Rusiei, ce afectează R. Moldova

post-img
imagine simbol

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat la reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, evenimentul desfășurându-se la New York, în marja săptămânii la nivel înalt a celei de a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

ZFR

Potrivit CaleaEuropeană.ro, miniștrii de externe europeni au avut discuții privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum și privind cele mai recente evoluții din Orientul Mijlociu.

La reuniune a fost invitat noul ministru de externe al Ucrainei, Andrii Sybiha, care aprezentat situația actuală și a făcut apel la intensificarea eforturilor de sprijinire a Ucrainei, în special în plan militar, pentru a putea contracara agresiunea rusă. De asemenea, a informat asupra reformelor asumate de guvernul ucrainean și a subliniat angajamentul în direcția avansării cât mai rapide a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a evidențiat riscurile de securitate, în condițiile atacurilor repetate asupra populației și a infrastructurii civile ucrainene, ceea ce reprezintă o dovadă a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă. A condamnat violările spațiului aerian al României și atacul forțelor armate ruse asupra unei nave comerciale care transporta cereale în Marea Neagră, arătând că aceste evoluții amenință securitatea europeană și constituie încă o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Oficialul român a subliniat că, în aceste condiții, este esențial ca UE să continue să sprijine Ucraina, pe toate palierele, în special cel militar.

De asemenea, ministrul Luminița Odobescu a accentuat importanța conștientizării la nivel global a riscurilor generate de intensificarea amenințărilor hibride ale Rusiei, care afectează atât Ucraina, cât și Republica Moldova, precum și statele din Caucazul de Sud. În această privință, a reiterat necesitatea ca UE să adopte un nou regim de sancțiuni împotriva acțiunilor destabilizatoare ale Rusiei.

Șeful diplomației române a accentuat faptul că o pace justă și durabilă în Europa se poate baza doar pe Carta ONU și pe dreptul internațional, exprimând susținerea în acest sens pentru Formula de Pace propusă de președintele Zelenski.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter