Social

Ce trebuie să conțină trusa medicală de vacanță. Recomandările Serviciului Vamal

Ce trebuie să conțină trusa medicală de vacanță. Recomandările Serviciului Vamal

Dacă aveţi în plan să mergeţi în vacanţă, trebuie să fiţi atenţi și la medicamentele pe care le puneţi în bagaje. Potrivit Serviciului Vamal, unele pastille sunt interzise în străinătate şi trebuie reţetă eliberată de medic. Nici cantitatea de medicamente nu trebuie să depășeașcă necesarul pentru tratament pe perioada călătoriei.

„Cu copii lucrurile sunt neprevăzute. Iau de obicei pentru pişcături de ţânţari, pentru tot felul de insecte, un spray de prim ajutor.”

„De obicei nu îmi iau nimic, dar cred că ar trebui de luat. Dacă schimbi clima, mergi undeva în vacanţă, în altă ţară cu o altă climă, atunci e foarte posibil să răceşti.”

Cele mai frecvente afecțiuni în călătoriile de vară sunt infectiile respiratorii, intoxicaţiile alimentare şi insolaţia.

VIORICA SORBALO, medic de familie: „Recomandăm tuturor oamenilor să-şi ia medicamentele pe care ei le cunosc de primă necessitate. Eu nu mă refer să ia totă farmacia cu dânşii dar efectiv să se gândească dacă au predispunere la alergii, infecţii respiratori, către pancreatite sau intoxicaţii li atunci luând pe capitole toate patologiile, tu ştii exact ce medicamente ar trebui să-şi iei cu tine.”

Trusa medicală pentru vacanţă trebuie să conţină medicamente pentru diaree, dureri de stomac, medicamente care ameliorează alergiile, pentru durere, febră, răceală. De asemenea, leucoplast şi pansamente sterile.

RECOMANDĂRI PENTRU TRUSA MEDICALĂ DE VACANŢĂ
- medicamente pentru diaree;
- antiacide;
- atihistaminice;
- medicamente pentru durere şi febră;
- picături pentru nas şi supresoare pentru tuse;
- pansamente, leucoplast.

Turiștii trebuie să verifice regulile cu privire la medicamente. Unele necesită rețetă și sunt strict reglementate. Altele sunt interzise. În cazul medicamentelor cu restricții, rețeta se va prezenta obligatoriu la Vamă și trebuie să conțină denumirea medicamentului, perioada de administrare şi doza admisă. Medicamentele se declară verbal şi nu se percep taxe. Vameșii ne recomandă să fim atenţi şi la medicamentele care le aducem din străinătate.

NATALIA BORDEA, inspector principal, Direcției organizarea controlului vamal și facilitarea comerțului: „În perioada estivală, persoanele care se întorc de la odihnă, iau cu sine din ţările care vin medicamente în cantităţi exagerate. De foarte multe ori medicamentele care le introduce în ţară, nu sunt omolagate în Republica Moldova. Este tot un factor important ca medicamentele introduce qsă fie omolagate sau recunoscute pe teritoriul Republiciii Moldova. Dacă nu sunt omologate, ele nu se admit deoarece nu sunt recunoscute la noi.”

Vamesii de la Aeroportul Chișinău au găsit ieri în valiza unui pasager, 170 cutii cu medicamente, toate nedeclarate și transportate illegal și a fost incepută o ancheta.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter