Social

Tot mai multe incidente cu implicarea copiilor în perioada vacanței de vară. 20 de minori au căzut de la înălţime

Tot mai multe incidente cu implicarea copiilor în perioada vacanței de vară. 20 de minori au căzut de la înălţime

Vacanţa de vară a început cu stângul pentru mai mulţi copii. O clipă de neatenţie a celor maturi s-a încheiat cu adevărate tragedii. De exemplu, 20 de minori au căzut de la înălţime. Unii dintre ei nu au mai putut fi salvaţi. Poliţia le reaminteşte părinţilor să nu-şi lase copiii fără supraveghere. În caz contrar, riscă să fie sancţionaţi.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Datele poliţiei arată că, în prima lună din vară, au fost înregistrate 64 de incidente cu implicarea copiilor, iar unele au fost fatale pentru cei mici. În cele mai multe, 38 la număr, copiii au consumat alcool, substanţe toxice, pastile sau au căzut obiecte grele peste ei. Poliţia a documentat 22 de cazuri când minorii au căzut de la înălţime, dar şi patru înecuri. Cei care vor răspunde în faţa legii sunt, însă, părinţii, care nu i-au supravegheat.”

INCIDENTE CU IMPLICAREA COPIILOR

38 cazuri de consum de băuturi alcoolice, substanţel toxice 22 căderi de la înălţime 4 înecuri

OLGA SCOROPAT, reprezentant INSP: „Vârsta copiilor implicaţi în aceste incidente este sub doi ani şi sunt copii cu vârsta între 3-6 ani. Sunt desfăşurate razii de către angajaţii poliţiei şi anume verificarea blocurilor de locuinţe, cartierele, blocurile abandonate. Sunt verificate parcurile. Bineînţeles, sunt desfăşurate acţiuni de informare la taberele de odihnă.”

În prima lună a verii, 131 de părinţi au avertizaţi sau sancţionaţi de oamenii legii pentru că nu şi-au supravegheat copiii.

OLGA SCOROPAT, reprezentant INSP: „Părinţii trebuie să se asigure că copiii sunt sub supraveghere şi dacă pleacă la serviciu să-i lase în îngrijirea unei persoane adulte. Să comunice cu copiii lor despre problemele apărute, mai ales vârsta adolescentină. Poliţia vine cu recomandări către copii: să nu accepte bunuri sau oferte de la persoane străine. Să nu vorbească cu persoanele din mediul online.”

„Aşa e serviciu, eu lucrez după masă. În cazul acesta eu pot avea în prima jumătate a zilei grijă de copil, în a doua jumătate mama. Dar în caz că nu ar fi, o soluţie sunt buneii.”

„Noi nu lăsăm copilul fără cineva matur în preajma lui. El ştie regulile de bază. Trecem împreună strada. Trecem pe la trecerea de pietoni, trebuie să privim în stânga sau dreapta dacă nu vine maşina.”

„Să fie atenţi şi mereu stăm cu ochii pe ei. Şi dacă vedem că fac ceva nu prea bun, le atragem atenţia. Uite, cum de exemplu acum. Copilul se joacă, m-am apropiat să văd ce face. Să nu facă ceva ca să se traumeze.”

În cazul unor situaţii de risc, părinţii şi copiii sunt rugaţi să sune la numărul unic de urgenţă 112.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter