Extern

Mai mulţi generali ruşi au dispărut din spaţiul public după rebeliunea militară a mercenarilor grupului Wagner. Se presupune ca unii dintre ei au fost arestaţi pentru că au sprijinit această acţiune

Mai mulţi generali ruşi au dispărut din spaţiul public după rebeliunea militară a mercenarilor grupului Wagner. Se presupune ca unii dintre ei au fost arestaţi pentru că au sprijinit această acţiune

După rebeliunea militară a mercenarilor grupului Wagner împotriva armatei ruse, mai mulţi generali au dispărut din spaţiul public. Atât presa rusă, cât şi cea occidentală, scriu că unii dintre ei ar fi fost arestaţi pentru că au sprijinit rebeliunea de sâmbăta trecută, încheiată cu un acord mediat de preşedintele Belarusului.

Unul dintre generalii ruşi care după rebeliune nu au mai apărut în spaţiul public e Serghei Surovikin, comandantul adjunct al forțelor ruse care luptă în Ucraina. Publicaţia rusă Moscow Times scrie făcând trimitere la surse din Ministerul Apărării de la Moscova că generalul s-ar afla în arest suspectat că l-ar fi sprijinit pe fondatorul grupului Wagner în organizarea rebeliunii de sâmbăta trecută. Despre arestarea lui Surovikin scrie azi şi Financial Times. Secretarul de presă de la Kremlin, Dmitrii Peskov, a declarat azi presei că nu deţine informaţii despre soarta generalului Surovikin.

DMITRII PESKOV secretar de presă al Kremlinului: "Nu, din păcate, nu (n.r. deţin informaţii). Vă recomand să vă adresaţi Ministerului Apărării. Este prerogativa ministerului."

Întrebat de jurnalişti dacă preşedintele rus are încredere în generalul Surovikin, secretarul de presă de la Kremlin a spus că Putin ţine legătura doar cu cei din conducerea de vârf a Ministerului Apărării.

DMITRII PESKOV secretar de presă al Kremlinului: "El (n.r. președintele Vladimir Putin) este comandantul suprem şi lucrează cu ministrul apărării și cu șeful Statului Major. Despre situaţia din cadrul structurilor din interiorul ministerului, vă rog să întrebaţi ministerul." Potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului, presupusa arestare a generalului Serghei Surovikin poate fi un semn că după rebeliune, Kremlinul a pornit o epurare masivă în rândurile armatei, îndepărtându-i pe ofiţerii consideraţi neloiali regimului de la Moscova.

Aceştia ar putea fi prezentaţi ca țapi ispășitori pentru a explica publicului de ce armata nu a prevenit rebeliunea grupului Wagner care ocupase sâmbătă oraşul Rostov şi ameninţa să ajungă în Moscova.

Rămâne un mister şi locul aflării fondatorului grupului Wagner, Evghenii Prigojin. Potrivit unor publicaţii ruse, el s-ar fi deplasat azi cu avionul de la Minsk spre Sankt Petersbourg pentru a pune la punct unele detalii ale înţelegerii încheiate cu Moscova după negocieri mediate de preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko.

Deocamdată nu e clar dacă Moscova a acceptat precum cerea Prigojin, să-l demită pe şeful statului major Valerii Gherasimov, mai ales că nici acesta din urmă nu a mai apărut în spaţiul public după rebeliune. După ce grupul Wagner a renunţat sâmbătă seara să înainteze spre Moscova, Prigojin a fost absolvit de răspundere penală şi i s-a permis să se refugieze în Belarus. Înşişi militarii grupului de mercenari au primit promisiunea de a fi amnistiaţi, cu posibilitatea de a merge în Belarus sau de a încheia contracte cu armata rusă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter