Social

O pacientă diagnosticată cu anevrism cerebral a fost salvată de o echipă de neurochirurgi, în urma a două intervenţii chirurgicale complicate

O pacientă diagnosticată cu anevrism cerebral a fost salvată de o echipă de neurochirurgi, în urma a două intervenţii chirurgicale complicate

O pacientă diagnosticată cu anevrism cerebral a primit o nouă şansă la viaţă. A fost salvată de o echipă de neurochirurgi de la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău, în urma a două intervenţii chirurgicale complicate. Anual, în Republica Moldova sunt tratate peste o sută de anevrisme erupte.

Natalia Bodiştean are 40 de ani, iar o explerienţă care a avut loc la începutul acestui an, i-a schimbat radical viaţa. A fost diagnosticată cu hemoragie de origine anevrismală.

NATALIA BODIŞTEAN, pacientă: „Într-o seară, am urcat la volanul maşinii. Voiam să duc pe cineva acasă. Mi-am pierdut cunoştinţa, am avut un zgomot mare în cap, îmi era ba cald, ba rece.
Ţin minte doar că arau mulţi medici în jurul meu, aveam un tub în gât, moment care nu-l voi uita niciodată”.

După intervenţiile chirurgicale, Natalia a fost nevoită să ia viaţa de la capăt. Soţul i-a fost mereu alături.

ANDREI PAVEL GANEA, soţul pacientei: „Ca un copil mic, ca să înţelegeţi. Totul a început din nou. Ne bucurăm că o avem alături, ne bucurăm că totul e bine deja şi că e alături de noi, alături de copii”.

O echipă de neurochirurgi de la Institutul de Medicină Urgentă a reuşit să o salveze pe Natalia. Pacienta a trecut prin două intervenţii chirurgicale extrem de complexe.

ANDREI FILIOGLO, medic neurolog intervenționist: „ La internare se afla în stare gravă. După stabilizarea stării, ea a fost supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă în timpul căreia noi am eliminat locul ruperii cu nişte spirale din platină. Pentru excluderea definitivă a acestui sac a fost planificată a doua etapă prin care s-a implantat un deviator de flux”.

ANDREI PECIUL, medic neurochirurg: „Cu regret, în aşa cazuri aproximativ jumătate din pacienţi decedează până a ajunge la spital. Este o patologie destul de catastrofală pentru pacienţi”.

ROMAN SMOLNIŢCHI, şeful Laboratorului Medicină Intervenţională: Suntem la o etapă bună de dezvoltare. Avem o activitate din 2016 în ţară şi practic acum acoperim toate serviciile medicale endovasculare. Aveţi grijă unul de altul şi să fiţi atenţi la primele simptome care apar.”.

Cele două intervenţii au costat în total 340 de mii de lei şi au fost acoperite de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Anevrismul cerebral reprezintă o dilatare a unui vas de sânge al creierului, iar ruperea acestuia duce la o hemoragie.Adresarea tardivă la un specialist poate fi fatală. Printre simptomele unui anevrism se numără cefaleea, senzaţia de greaţă şi tulburări de vedere.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter