Social

Risc de înghețuri până la -3°C. Ministerul Agriculturii recomandă măsuri de protecție pentru culturi

post-img
foto-simbol

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 27–29 aprilie 2025, sunt posibile înghețuri de până la -3°C, care pot afecta culturile pomicole și de câmp. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare recomandă aplicarea măsurilor de prevenire și combatere a înghețurilor de primăvară

Măsurile de atenuare şi combatere a îngheţurilor:

- Posibilităţile actuale de luptă împotriva îngheţurilor tardive de primăvară şi timpurii de toamnă, pot fi grupate, din punct de vedere al principiului de combatere, în următoarele grupe:

  • Măsuri practice înainte de plantare sau însămânţare (plantele sensibile la îngheţ sunt cultivate pe pante cu expoziţia sudică sau sud-vestică, care asigură scurgerea cu uşurinţă a aerului rece pe văi);


  • Măsuri prin care se urmăreşte atenuarea radiaţiei nocturne (fumigaţiile, adăpostirea, perdele vegetale de protecţie);


  • Măsuri prin care se realizează creşterea temperaturii solului şi a aerului (încălzirea suprafeţei solului prin irigare, încălzirea cu aer cald);


  • Mijloace mecanice (ventilarea aerului) prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului;


  • Măsuri agrotehnice prin care se influenţează proprietăţile termice ale stratului arabil şi procesele radiative la suprafaţa solului.


  • Toate aceste metode determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic şi în consecinţă, menţinerea temperaturii aerului şi pe suprafaţa solului mai mare de 0 0C. Aplicarea acestor măsuri se face în mod diferenţiat, în raport cu condiţiile meteorologice şi locale (relief şi microrelief, soiuri de plante, condiţii tehnice, pante, altitudine), ca şi de costurile materiale posibile.

 

Recomandări privind lucrările de primăvară în exploatațiile agricole

Culturi de câmp:

1.1. Evaluarea pieței și încheierea contractelor de livrare a producției agricole;

1.2. Evitarea trecerilor exagerate a tehnicii pe câmp;

1.3. Evitarea arăturii de primăvară;

1.4. Minimizarea lucrărilor solului în vederea păstrării rezervelor de apă în sol;

1.5. Alegerea culturilor în dependență de asolament și zona de cultivare (profit, competitivitate);

1.6. Asigurarea cu semințe de calitate, însoțite de Certificat de valoare biologică (raporturi contractuale și varietăți recomandate – Catalogul soiurilor de plante);

1.7. Respectarea termenului optim de însămânțare, respectarea adâncimii însămânțării și a vitezei tehnicii la însămânțare;

1.8. Respectarea normei de însămânțare (în anii secetoși norma se va reduce cu 15-20%);

1.9. Efectuarea analizelor de laborator a solului la elemente nutritive și microelemente, nematozi ș.a.;

1.10. Administrarea corectă a fertilizanților;

1.11. Respectarea măsurilor agrotehnice pe întreaga perioadă de vegetație.

Culturi multianuale:

1.12. Definitivarea urgentă a tăierilor în uscat;

1.13. Tratamente cu preparate cuprice;

1.14. Menținerea unei agrotehnici corespunzătoare în plantație, inclusiv partea fitosanitară;

1.15. Efectuarea corectă a fertilizărilor.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter