Sport

Interviurile Telejurnalului: Marin Robu a devenit vicecampion european

video

Vom discuta cu unul dintre cei mai puternici sportivi ai Europei. Este vorba despre Marin Robu, halterofilul care a reușit să se remarce la Campionatul European, organizat recent la Chișinău și difuzat de TVR MOLDOVA

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Ai reușit să urci de trei ori pe podiumul de premiere și să devii vicecampion european. Cum ai trăit acest moment?

MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Pentru mine nu a fost o reușită bine primită, din contră, a fost ca o supărare. Înainte de această competiție, am avut o accidentare, iar medicii mi-au spus că va fi problematică pregătirea. Am știut că va fi problematică, am reușit mai mult să mă pregătesc psihologic decât fizic. Știam de adversarii mei încă de la început și, cu băiatul care a urcat pe prima treaptă, cred că am fost în aceeași categorie timp de patru ani. Nici măcar o dată, nici într-o probă, nu a reușit să mă învingă. Știam că poate va fi un pic mai puternic, dar nici chiar atât de mult. Unii adversari progresează timp de un an de zile cu o chilă, două, maxim cinci, dar el a progresat cu vreo douăzeci de kilograme. Asta este ceva wow. Am câștigat proba de smuls, dar la proba de aruncat știam că voi avea careva probleme. Am început cu o greutate mai mică, pentru a-mi asigura un loc în primii trei, de fapt chiar locul doi, pentru că locul trei a fost foarte departe de noi. Când am plecat la a doua încercare, deja nu știam ce să fac cu bara aceea, pentru că, atunci când am luat-o la piept, am făcut o mișcare foarte caraghioasă. Piciorul accidentat mi-a fugit brusc într-o parte. Cu toate acestea, am reușit să mă ridic cu ea, iar sus nu a fost o problemă, pentru că, dacă nu am putut antrena partea de jos înainte de competiție, am antrenat pe cea de sus atât de mult, încât această provocare de a împinge în sus nu cred că ar fi existat nici la 210 kg”.

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Ultima încercare pe care ai făcut-o, de fapt, nu ți-a reușit. Nu ai putut să ridici bara. Ce ai simțit în acel moment?

MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „A fost o dezamăgire. Cu părere de rău, am încălcat regulamentul. Nu ai voie să atingi coatele de genunchi. Eu am atins cotul drept de genunchiul drept, iar arbitrii au văzut acest lucru și deja mi-au dat roșu. Iar eu, în acel moment, știam că nu mai avea rost să ridic bara și am coborât-o de pe piept”.


ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Ce ai simțit în momentul în care ai urcat pe podiumul de premiere? Erai vizibil dezamăgit de rezultat.


MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Foarte dezamăgit. Am urcat pentru că așa este frumos. Este un respect între sportivi. Odată ce ai participat în concurs, odată ce te-ai luptat, chiar dacă ai pierdut locul la care te-ai așteptat, oricum vei urca pe podium, pentru că așa este ok. Asta înseamnă lupta. Nu mereu învingi, uneori mai pierzi și trebuie să acceptăm acest lucru”.

FAVORITUL PUBLICULUI LA EUROPEANUL DE HALTERE

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: A fost primul Campionat European de seniori organizat la Chișinău. Cum a fost să evoluezi în fața propriilor suporteri?

MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „O mulțime foarte mare a aplaudat și striga "Hai, Moldova!". A fost foarte plăcut pentru mine, în general, pentru toți sportivii moldoveni”.



ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: În momentul evoluției tale, au fost prezenți cei mai mulți spectatori la "Chișinău Arena". Cum îți explici acest lucru?

MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „În primul rând, eram favorit. Eram de la început primul în start list. Toți știau că urmează să ridic niște greutăți mari. Nu am zis practic nimănui că am accidentare. Nu voiam să-i dezamăgesc. Cred că le-am dat o încredere destul de mare și, având câteva rezultate și câteva medalii în palmares, au venit să mă susțină și știau că există un sportiv care sigur va lua medalie”.


ACCIDENTAREA CARE L-A OPRIT DIN DRUMUL SPRE AURUL EUROPEAN

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Despre ce accidentare e vorba?

MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Este vorba de o accidentare la genunchiul drept, unde am și făcut o operație. Acolo au fost lezate ambele meniscuri, ligamentul lateral și artroză. Mai multe au fost, iar toate acestea se vede că m-au afectat un pic”.

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Cât va dura procesul tău de recuperare și, în general, în ce va consta?


MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Procesul de recuperare a fost înainte de Campionatul European, pentru că acest lucru s-a întâmplat cu aproape două luni înainte și, în timpul pregătirilor, eu făceam reabilitare. Nu puteam să mă antrenez, deoarece, în timp ce faci niște proceduri medicale care înmoaie mușchiul, înmoaie ligamentele, nu este recomandat să practici antrenamentele, pentru că poți să te accidentezi mult mai tare. În timpul antrenamentului, am făcut o greutate de 175 kg și la aruncat, în jur de 210 kg. Deci, mă așteptam ca la această competiție să fie aproximativ 180 de kilograme la smuls și circa 215 la aruncat. Din cauza accidentărilor, am scăzut în rezultat, dar știam că voi fi printre primii trei, sută la sută. Acest lucru m-a motivat să particip, pentru că totuși este un an pierdut dacă nu vei participa și o medalie pierdută”.


O MEDALIE DE AUR ȘI DOUĂ DE ARGINT PENTRU MARIN ROBU

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Ai obținut un aur și două medalii de argint. Cum vei fi premiat de către stat după acest campionat?


MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Ni s-a spus că vor fi majorate premiile pentru medaliile de la Campionatul European. La moment, nu știm care vor fi, dar în scurt timp cred că vom afla”.

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Despre ce sumă este vorba acum?

MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: Nu vreau să zic cifrele exacte.

13 MEDALII PENTRU HALTEROFILII DIN REPUBLICA MOLDOVA

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Sunt 13 medalii obținute de sportivii din Republica Moldova. Tu ce părere ai despre prestația sportivilor?


MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Toți au participat foarte bine. Acest lucru este confirmat și de locul obținut pe echipă. Băieții au obținut locul 4, iar fetele, locul 5 din toate țările din Europa. Acest lucru cred că ne clasează în fruntea topului în acest sport. Medaliile sunt la număr mare și consider că este o participare destul de bună. Chiar dacă copiii mai au un Campionat Mondial acum, pleacă săptămâna viitoare, aceștia s-au pregătit și au arătat un rezultat bun și la Campionatul European”.



ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Sunt câțiva sportivi care nu sunt de vârsta seniorilor, cum ar fi Gabriela Danilov, Danu Secrieru, care au reușit să stabilească câteva recorduri europene și să impresioneze pe arena seniorilor. Cum se explică acest rezultat?


MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Ei au fost foarte bine pregătiți, știau pentru ce lucrează, mai ales Danu Secrieru. El a fost într-o pregătire continuă, a făcut un rezultat foarte mare în sală. Acesta nu este punctul lui forte, pentru că el, în sală, nu este atât de puternic, dar este, în schimb, psihologic foarte puternic. Toți știau că la fiecare competiție el ridică o greutate mult mai mare decât în timpul antrenamentelor, iar acest lucru îl avantajează în concurs, pentru că majoritatea, circa 90% din sportivi, nu vor ridica niciodată o greutate mai mare în competiție decât la antrenamente. El este, să spunem, unic și ridică la competiție mai mult decât în timpul antrenamentelor”.



ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Cum vezi viitorul halterelor din Republica Moldova?


MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Viitorul cred că este mult mai sus. Anul trecut, dacă nu mă înșel, au obținut 56 de medalii la Campionatele Europene și Mondiale. Sunt sigur că vom doborî acest record și vom aduce mult mai multe”.


PROBLEMELE HALTEROFILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Care sunt problemele cu care se confruntă halterofilii din Republica Moldova?

MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Fiecare are nevoie de ceva diferit. Cineva poate ar avea nevoie de o remunerare mai bună, pentru că are un salariu mai mic. Cineva are nevoie de o recuperare mai eficientă, cineva are nevoie de o halteră mai bună sau poate de echipament. Cea mai mare problemă de azi cred că ar fi accidentările, care sunt foarte dese. Cred că, în sportul nostru, sunt cele mai dese accidentări, fiind și un sport foarte greu. Corpul uman are, totuși, niște limite, iar noi încercăm mereu să le depășim, ridicând niște greutăți absolut imposibile. Majoritatea oamenilor, când află ce greutăți ridicăm noi, spun că: "Nu este posibil. Tu nu ridici atât. Tu încerci să amăgești sau ceva de genul." Iar mai apoi, când află că acest lucru chiar se întâmplă, rămân uimiți. Dar, la noi, asta vine și cu accidentări, pentru că greutățile sunt mari, mușchii mai cedează, apar microrupturi, și acest lucru ne dezavantajează puți”n.

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Cine vă ajută în procesul de recuperare?

MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Principalul, la noi, este maseurul echipei, care se ocupă de refacerea noastră. Desigur, nu reușește să se ocupe de toată echipa, fiind un număr destul de mare, nu poate să lucreze cu toți. Dar încercăm și noi, pe cât posibil, ca de partea mai afectată, mai avariată a corpului, să se ocupe mai mult el.


VA AVEA SAU NU MARIN ROBU O MEDALIE OLIMPICĂ DE LA PARIS?

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Unica medalie care îți lipsește din palmares este cea olimpică. De altfel, ai luptat pentru ea la Jocurile Olimpice de la Paris, dar în urma unei decizii a arbitrilor, medalia a fost acordată sportivului din Italia. Acum este un proces de judecată la Curtea de Arbitraj Sportiv din Elveția. La ce etapă este procesul?


MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Să vă spun sincer, nu cunosc unele detalii despre acest lucru. Poate ar putea să vă ajut președintele federației, domnul Antonio Conflitti. El este mai exact și mai precis cu acest proces. Eu tot ce vreau este doar să facă dreptate și să ajung la un numitor comun. Sportivul a recunoscut deja că a încălcat regulamentul, dar el spune că nu are nicio vină, deoarece el doar a ridicat bara și juriul a validat această încercare”.


ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Când el a vorbit despre acest lucru?


MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „El nu a vorbit direct cu mine, dar am aflat indirect, de la alți sportivi din Italia, care au transmis asta”.


ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Dar tu ai comunicat cu el?


MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Doar după competiție, când a venit la mine, a încercat să mă felicite. Eu am refuzat să dau mâna cu el, spunându-i că a fost o încercare nereușită din partea lui. El mi-a spus: "Frate, îmi cer scuze, dar am dureri foarte mari de spate." I-am răspuns că și eu am dureri de coate, de genunchi, dar asta nu înseamnă că trebuie să încalc regulamentul. Fiecare avea o traumă. Acest lucru trebuie să fie tratat corect, pentru că dacă este o încercare nereușită, atunci să fie recunoscută ca atare”.



ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Marin, îți mulțumim frumos pentru timpul acordat și baftă în continuare!

MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Mulțumesc mult!”



ERIGHINA, CAMPIOANĂ. ROBU ȘI SECRIERU, VICECAMPIONI

ADRIAN SĂU, jurnalist TVR MOLDOVA: Republica Moldova a concurat cu 20 de halterofili la Campionatul European și a reușit să obțină 13 medalii, dintre care trei de aur au ajuns în palmaresul Elenei Erighina. Să urmărim, în următorul reportaj, ce performanțe au fost reușite de sportivii din Republica Moldova.



ELENA ERIGHINA, halterofilă, campioană europeană: „Atunci când a cântat imnul voiam să plâng. Mi-am stăpânit emoțiile, dar am lăcrimat puțin”.

Imnul Republicii Moldova a răsunat o singură dată la Campionatul European de Haltere, organizat la Chișinău. Elena Erighina a urcat de trei ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere și a fost încoronată campioană continentală. La smuls, eleva lui Sergiu Crețu a ridicat 106 kilograme, iar la aruncat 136. Cu rezultatul general de 242 de kilograme, sportiva din Comrat a obținut titlul suprem al categoriei de 81 de kilograme. Anterior, ea devenise de două ori vicecampioană europeană.



ELENA ERIGHINA, halterofilă, campioană europeană: „Timp de trei ani am cedat prima poziție și acum am avut o motivație și mai mare pentru a triumfa. Sunt foarte fericită! Am muncit pentru asta mulți ani”.


O medalie de aur a fost obținută și de Marin Robu. În proba smuls a categoriei de 89 de kilograme, halterofilul din Republica Moldova a ridicat 173 de kilograme. Sportivul a fost încurajat cu entuziasm din tribune.



În concursul de aruncat, germanul Raphael Friedrich a bifat, din a doua tentativă, 205 kilograme. Elevul lui Sergiu Crețu a încercat să bată acest rezultat, adăugând cu o unitate mai mult, dar nu a reușit. În acest context, reprezentantul Germaniei a obținut aurul, iar Marin Robu a primit argintul, cu 202 kilograme. La general, sportivul din Republica Moldova s-a clasat la fel pe treapta secundă, la doar un kilogram în spatele lui Raphael Friedrich.


MARIN ROBU, halterofil, vicecampion european: „Îmi pare rău că nu am reușit să obțin toate cele trei medalii de aur. Promit că data viitoare va fi mult mai bine”.


Marin Robu a devenit vicecampion european, la fel ca Danu Secrieru. La proba smuls a categoriei de 55 de kilograme, el a cucerit bronzul, cu rezultatul de 110 kilograme, iar la aruncat a reușit să ridice 135 de kilograme, ceea ce i-a adus argintul. La total, sportivul antrenat de Sergiu Crețu a înregistrat 245 de kilograme și a fost desemnat vicecampion european la seniori, deși are doar 17 ani. Danu Secrieru a cedat la doar un kilogram diferență titlul suprem, obținut de bulgarul Angel Rusev.




DANU SECRIERU, halterofil, vicecampion european: „Este o onoare pentru mine. La 17 ani, nimeni nu poate debuta cu un asemenea rezultat. Este prima competiție pe seniori în care am obținut argintul și este un rezultat foarte bun”.


A urcat de trei ori pe podiumul european și Tudor Bratu, trecându-și în cont trei medalii de bronz la categoria 102 kilograme. Sportivul din Republica Moldova a înregistrat 176 kilograme la smuls, iar la aruncat 210. La total, a obținut rezultatul de 386 de kilograme și a ocupat a treia poziție în clasament chiar în ziua de Paște.



TUDOR BRATU, halterofil, medaliat cu bronzul european: „Chiar dacă este Paște, oamenii au venit și m-au susținut. Sunt foarte recunoscător pentru asta și le mulțumesc. Am ridicat împreună acele greutăți.


O medalie a fost cucerită și de Ion Badanev. Elevul lui Ion Măriuță a fost premiat pentru rezultatul de 152 de kilograme în proba de aruncat a categoriei de 61 de kilograme.

ION BADANEV, halterofil, medaliat cu bronzul european: „La vârsta de doar 19 ani, am cucerit o medalie la Campionatul European la seniori. Desigur că sunt foarte emoționat”.


Iar Gabriela Danilov, în vârstă de doar 15 ani, s-a făcut remarcată la categoria 45 de kilograme. Ea nu a cucerit nicio medalie, dar a stabilit două recorduri continentale, unul la juniori și celălalt la tineret. Rezultatul final a fost de 150 de kilograme.


GABRIELA DANILOV, halterofilă: „Aveam mari emoții. Când am văzut că am stabilit recorduri, am fost foarte fericită”.


În total, Republica Moldova a obținut 13 medalii la Campionatul European de Haltere, unde a fost reprezentată de 20 de sportivi. În clasamentul general pe națiuni, băieții au ocupat locul patru, iar fetelor le-a revenit a cincea poziție.


SERGIU CREȚU, antrenor de haltere: „A fost o evoluție foarte bună. Vorbesc atât despre seniori, care sunt experimentați și au arătat rezultate foarte bune, dar și este sportivii tineri, printre care Gabriela Danilov și Danu Secrieru, care au devenit adevărate stele. Ei au stabilit recorduri în categoriile lor de greutate”.


Republica Moldova a găzduit în premieră o competiție de o asemenea anvergură, cu participarea a peste 300 de sportivi din 41 de țări.


ANTONIO CONFLITTI, președinte, Federația de Haltere, Republica Moldova: „În aceste zece zile am dat o lecție mai multor țări mai bogate decât noi la nivelul de pregătire al evenimentelor. Vreau să mă laud. Toți mi-au zis că a fost mai frumos decât la Jocurile Olimpice”.


Campionatul European de Haltere, organizat la Chișinău, în perioada 12-21 aprilie, a fost transmis de TVR MOLDOVA, partenerul media general al acestui eveniment. Postul nostru de televiziune a fost premiat la ceremonia de închidere a turneului continental.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter