Actualitate

Construcția Podului de la Ungheni este un proiect istoric, cetățeni de pe ambele maluri ale Prutului

video

Moment istoric la Ungheni. Astăzi a început construcția primului pod rutier peste Prut, de nivel autostradă. La ceremonia de inaugurare au participat oficiali de la București și Chișinău, oameni simpli care au aruncat, simbolic, flori în râul Prut, iar momentul a fost marcat printr-un show aviatic. Mădălina Cociu a urmărit ceremonia și vine cu detalii.

La eveniment au participat oficialități de la București, Chișinău și Bruxelles, alături de autorităţi locale şi simpli cetăţeni. Piatra de temelie a noului pod de la Ungheni a fost pusă în localitatea Zagarancea, acolo unde au început, astăzi, lucrările.


IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova: „Mă simt onorat să fiu martor la acest eveniment istoric în adevăratul sens a cuvântului pentru că dacă 35 de ani în urmă înaintaşii noştri au făcut un pod de flori, un pod de emoţie plin de suflet, multaşteptat. Au dat jos sârma îngimpată de pe Prut. Cred eu că generaţiei noatre pe bună dreptate ne revine obligaţia dar şi onoarea să constuim poduri de piatră”.


MARIAN NEACŞU, viceprim-ministru, Guvernul României: „În anii 90, a fost vremea podurilor de flori, în anii 2000 şi până de curând a fost vremea podului de suflet, acum a venit şi vremea podurilor dăruite trainic şi construite serios şi sănătos. E adevărat, din beton şi din fier, dar poduri care reprezintă nu numai o destinaţie, reprezintă un destin”.


SORIN GRINDEANU ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, România: „Nu e singurul pod, avem încă patru în studiu. Anul acesta, probabil pe final, se vor finaliza studiile de fezabilitate pentru celelalte patru, ca la anul să intre în execuţie şi acestea patru”.


VLADIMIR BOLEA ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „Tot ce se face cu dragoste şi cu muncă stă la baza dezvoltării. Noi dezvoltăm RM, România şi relaţiile bilaterale, de sânge dintre ambele maluri. Podurile unesc ambele maluri!”.


ADINA IOANA VĂLEAN comisar european pentru transporturi: „Este un proiect pe care l-am finanţat în cadrul mandatului meu de comisar european pentru transporturi. Nu este singurul, dar cred că este simbolic, cel mai important pentru noi. MUSCA Este o punte dintre cele două economii, ale RM, României şi de ce nu a UE. Este expresia libertăţii de mişcare, este o oportunitate de dezvoltare”.


Proiectul este unul istoric pentru localnicii de pe ambele maluri.


„Pentru mine înseamnă ceva enorm. Eu din 89 aştept acest pod de flori, în sfârşit să îl pot trece aşa cum trecea cândva buneii şi străbunii mei.Să trec Prutul liber. Pentru mine înseamnă începutul unirii.Asta e tot ce vreu. – Ce emoţii vă trec? – Pozitive. Numai pozitive. Vin cu emoţii pozitive, pentru că şi acum 35 de ani copil fiind am fost la podul de flori şi nu puteam să omit acest eveniment istoric, care este plin de emoţie, care este pplin de respect faţă de poporul care defapt sunt fraţi. Si le suntem profund recunoscători pentru tot ceea ce fac. Astăzi vreau să fie un viitor frumos pentru Moldova şi pentru Ungheni.Legată cu România ca fraţi, ca surori. Un viitor”.


Potrivit autorităților, traficul rutier pe noul pod peste Prut ar urma să fie deschis din toamna anului 2026. Finalizarea lucrărilor la Autostrada Unirii, de care va fi legat podul, este estimată în perioada 2029-2030. Investiţia este acoperită din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei. Valoarea proiectului depăşeste 30 de milioane de euro. Potrivit autorităților, până în 2032 urmează să fie construite patru poduri noi peste Prut, iar cele vechi vor fi reabilitate.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter