Deciziile recentului Summit NATO de la Haga vor avea efect şi pentru Republica Moldova, în contextul situaţiei tensionate din regiune. Autoritățile de la Chișinău spun că majorarea alocărilor bugetare pentru apărare, până la 5% din PIB, pentru statele membre, înseamnă şi un sprijin mai mare pentru ţări partenere, precum Republica Moldova.
Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova a precizat într-o conferență de presa că aliaţii NATO au convenit creşterea investiţiilor în securitate cu până la 5% din PIB, anual. 3,5 la sută vor fi pentru cheltuieli directe de apărare iar 1,5% vor fi pentru ameninţări cibernetice sau infrastructură. E. S. TOMASZ KOBZDEJV ambasadorul Poloniei în Republica Moldova: Aceste cheltuieli vor include şi securitatea bilaterală, sprijinul bilateral pentru ţările partenere, cum ar fi Ucraina şi Republica Moldova. Un alt aspect important este de a elabora un plan despre cum se va ajunge la această cifră de 5%. Polonia salută acest angajament cu privire la această cifră.
VALERIU MIJA, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe, Republica Moldova: Alianţa a reiterat că nu va admite schimbarea ordinii mondiale pe sfere de influențe, dar NATO a rămas să apere norma internaţionale pe bază de reguli, norme, principii Cartei ONU şi oferă asistenţă practică partenerilor, prin care noi tratăm că Alianţa rămâne promotor al stabilităţii în spaţiul Euroatlantic, inclusiv pentru Republica Moldova. Şeful Oficiului de Legătură NATO din Republica Moldova a declarat că un subiect aparte al Summit-ului de la Haga a fost sprijinul pentru Ucraina. Sunt deja in aplicare 70 de proiecte.
MICHAELA ŠIMÁKOVÁ, şeful Oficiului de legătură NATO în Republica Moldova: Avem o listă de ameninţări care este în creştere. Aceste ameninţări au determinat accentul summitului de anul curent. Aliaţii şi-au confirmat hotărârea pentru articolul 5 care înseamnă că atacul asupra unuia este atacul asupra tuturor. În 2025, Republica Moldova a alocat 0,65% din PIB pentru apărare, adică aproape 100 de milioane euro.