Educație

Peste 80% din elevii Centrului de Excelență în Construcții au picat la examenul de matematică

Peste 80% din elevii Centrului de Excelență în Construcții au picat la examenul de matematică

Examenul de BAC la matematică a pus în mare încurcătură elevii Centrului de Excelență în Construcții. Din cei 221 de candidați, doar 38 au promovat examenul. Directorul recunoaște că rezultatele slabe se repetă de la an la an. Mulți elevi nici măcar nu își mai propun să obțină diploma de bacalaureat. Ei știu că pot obține o calificare profesională chiar și fără această probă.


OLGA SARIVAN, reporter TVR Moldova: Sunt în fața Centrului de Bac de la Liceul "Dimitrie Cantemir" din Chișinău. Potrivit datelor afișate, din cei 388 de elevi înscriși, aproape 200 nu au promovat examenul la matematică. Cei mai mulți sunt de la Centrul de Excelență în Construcții.


La Centrul de Excelență în Construcții performanta educatională lasă mult de dorit. O recunoaște și directorul.

LUCIA ȚURCAN, director, Centrul de Excelență în Construcții: În total 221 au fost. Și din acești 221, au susținut examenul din prima sesiune 38. Respectiv, elevi mai au dreptul să susțină în sesiune suplimentară.   E o problemă la nivel de instituție, pentru că dacă vorbim de celelalte discipline la examen, deci acolo avem 80-90-96% cu sesiune suplimentară de procente de susținere la celelalte probe la bacalaureat.

Rata scăzută de promovare a examenului de bacalaureat în colegii reflectă și o problemă de sistem, nu doar de slabă pregătire a elevilor.

ZINAIDA SOROCEAN, expert în educație: Tot timpul în colegii rata promovării BAC-ului a fost mai joasă.  Aici cu siguranță putem să spunem că e o problemă de sistem, decât reușita școlară a copiilor. Pentru că, atunci când vorbim de o clasă și 30 de elevi nu dau examenul, e în limitele normei. Iar atunci când trecem de 50 % nu este despre copii, este despre sistem. Înseamnă că ceva se întâmplă, nu se ține sub control, sunt anumite lacune sau cadrul didactic nu face față.

Este deja cunoscut că mulți elevi ajung la colegiu cu medii mici și fără nicio motivație de a-si îmbunătăți performantele școlare. Unii nici nu intenționează să ia bacul, mizând doar pe diploma de calificare profesională.

LUCIA ȚURCAN, director, Centrul de Excelență în Construcții: Noi avem 4 sau 5 profesori de matematică și problema majoritară este că o bună parte din elevi vin cu carențe deja.  Care vin au medii foarte slabe și capacități reduse, motivare redusă. Sunt care știu că pot lua specialitatea și nu le trebuie lor BAC-ul. Ei se bazează că o să ia diploma de la colegiu și o să meargă să lucreze.

ION RĂILEAN, elev: Elevii vin nepregătiți, profesorul își face lucrul și toate cerințele, dar dacă elevul nu vrea, nu vrea.  BAC-ul o să fie folositor pentru că e un document și-ți deschide mai multe căi.

Rezultate modeste au obținut, în acest an, și absolvenții claselor a IX-a alolingvi la examenul de Limba și literatura română. Până la examinarea contestațiilor, rata de promovare este de 82,7 la sută, a doua cea mai mică după cea de la Matematică, care este de 77,8%. Cele mai slabe performanțe au fost înregistrate în raioanele Ocnița și Basarabeasca, unde rata de promovare la Limba română pentru elevii alolingvi este sub 60 la sută.

REPORTER OLGA SARIVAN
Imagine: Artiom Cereseu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor