Economic

Acord de Asociere cu UE, 11 ani de la intrarea în vigoare: Parteneri de încredere și o piață stabilă

Acord de Asociere cu UE, 11 ani de la intrarea în vigoare: Parteneri de încredere și o piață stabilă

Astăzi, Republica Moldova marchează 11 ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Acesta a facilitat reforme în domenii-cheie precum Justiţia, Securitatea sau Economia. În toţi cei 11 ani au fost şi numeroase avantaje pentru cetăţenii Republicii Moldova a căror calitate a vieţii a crescut considerabil din 2014 şi până acum.


GRIGORE GUZUN, expert în relaţii internaţionale: Cred că cel mai important beneficiu sau cel mai important pilon al acestui Acord de Asociere este liberalizarea regimului de vize atunci când cetăţenii moldoveni deja pot să călătorească cu paşaportul biometric fără vize în spaţiul Schengen, mai mult cred că a facilitat mobilitatea forţei de muncă şi a turismului. Dacă vorbim de zona de liber schimb a venit să faciliteze apariţia mai multor produse moldoveneşti pe piaţa europeană.

Acordul de Asociere a permis lansarea Zonei de Liber Schimb, care a contribuit semnificativ la creşterea competitivităţii economice a Republicii Moldova. Anul trecut, 70% din produsele exportate de producătorii locali au mers în ţările europene, spre deosebire de 45%, în 2013, înainte de intrarea în vigoare a acordului.

SERGIU HAREA, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova: Ne-a permis să scăpăm de dependenţa de piaţa CSI, care era una vulnerabilă şi imprevizibilă. Aici, am găsit parteneri de încredere şi o piaţă stabilă.  Un lucru foarte important este că pe parcursul acestor 11 ani am reuşit să aducem la standardele şi cerinţele europene anumite ramuri ale economiei naţionale, cum ar fi exportul de carne şi ouă. Noi iniţial nu puteam exporta ouă şi carne de pasăre. Între timp s-a făcut investiţii inclusiv cu suportul UE.

IURIE FALĂ, director executiv, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe "Moldova Fruct": Deschiderea a fost din două părţi. Prima parte a fost deschiderea de a intra, ni s-au oferit contingente tarifare pe care noi le-am putut exporta fără taxe vamale. Avem şapte poziţii şi şapte categorii dintre care patru vizează fructele în stare proaspătă şi strugurii. A doua parte a fost importul de tehnologii pentru modernizarea sectorului.

TAMARA LUCHIAN, director fabrică de confecţii: Întreprinderea prestează servicii pentru piaţa europeană începând cu anii 94. S-a început cu Franţa, Italia şi s-a extins cu multe alte ţări. E benefic că fabrica poate astăzi conlucra cu clienţii din Europa. Nu ar fi ei, atunci întreprinderea cred că în mare parte va staţiona. Am exportat până la pandemie 80%, după pandemie s-a redus este 56-60%.

Amintim că, pe 4 iulie, la Chişinău va fi organizat primul Summit bilateral Uniunea Europeană-Republica Moldova, un eveniment de referință ce subliniază parcursul strategic al acestei ţări în procesul de aderare la blocul comunitar.

REPORTER: MĂDĂLINA COCIU
Imagine: Iurie Rusu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor