Înghețurile din aprilie au compromis recolta de sfeclă de zahăr în raioanele din nordul Republicii Moldova. Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Sfeclă de Zahăr, peste 5 mii de hectare de culturi au fost distruse. Agricultorii au fost nevoiți să reînsămânțeze terenurile si cer ajutor din partea statului.
Mihai Goncearenco cultivă sfeclă de zahăr de aproape 40 de ani. Din cauza secetei din ultimii ani, a decis să micșoreze suprafața de sfeclă de zahar. De la 300 de hectare a ajuns la 70. Din cauza înghețurilor de primăvară, 90% din sfecla de zahăr a fost compromisă. Pierderile depășesc un milion de lei.
MIHAI GONCEARENCO agricultor, r.Fălești: Când am reînsămânțat am văzut că 90% din plante erau înghețate. 5.09-5.30 Împreună cu gherbicid o unitate de semănat costă 11-12 mii de lei. Noi am luat 80 de mii de unități, undeva un milion doar sămânța și gherbicidul.
VALERIAN PÎRĂU agronom: Din start am avut condiții foarte bune pentru semănat. Am semănat-o în termeni optimi de pe 19 -21 martie. Era umiditate destulă. La două săptămâni erau plante apărute afară, ca după să vină înghețurile și din cele 80 mii de plante care erau deja ieșite afară au fost înghețate.
Terenurile reînsămânțate riscă si ele să fie compromise din lipsă de precipitații.
VALERIAN PÎRĂU agronom: Iată semința este crăpată, a prins puțină umiditate și e posibil să încolțească, aceasta o să dureze vreo trei zile ca să vedem dacă totuși o să încolțească. Mergem la risc, sperăm că vor fi ploi în vară și această lună ( n.r. după reînsămânțare) se va recupera în creșterea plantei.
Anul trecut, seceta a compromis jumatate din recolta de sfeclă de zahăr. Reprezentanții celui mai mare producător de zahăr din R.Moldova spun că sectorul suferă pierderi semnificative.
ANATOLIE GORODENCO director Departament, compania moldo-germană de producere a zahărului: Am avut pierderi deosebite anul trecut fiind trebuia să susținem fermierii. Am majorat prețul de achiziție a sfeclei, au fost roadele mici și colac peste pupuză valul acesta de înghețuri de anul acesta. Și în contextul acesta pierderile sunt colosale. Din cele 14 mii ha care sunt preconizat să se semene în cadrul a două companii. Practic 50% din suprafețe trebuie să fie reînsămânțate. Pierderle directe o să constituie 65 mil lei.
Agricultorii sustin că fără ajutor din partea statului nu vor putea salva recolta. Cantitatea anuală necesară de zahăr în R.Moldova este 75-80 mii de tone.
IURIE SCOARȚĂ agricultor, r. Drochia: E dureros, de ce, pentru că anul trecut a fost un an catastrofal și am ieșit într-un minus mare, nu numai că am pierdut venitul dar și investiția a plecat, s-a uscat cu înghețurile acestea turnăm (n.r. reînsămânțăm) sfecla din nou. Și fără ajutoare semința e prea grea pentru noi, sinecost.
VASILE GRĂDINARU agricultor, r. Drochia: În cazul de față ar trebui să se implice și statul nostru, Guvernul RM, fiindcă sfecla e o cultură strategică pentru Moldova. De când lucrez eu, niciodată nu am primit subvenții la sfeclă.
Meteorologii au emis un nou cod galben de înghețuri valabil în perioada 27- 29 aprilie cu minime de până la minus 3 garde Celsius. Potrivit autoritatilor, inghetul din 6-12 aprilie a afectat și livezile de piersic, cais, cireș și prun.
Guvernul a anunțat că va compensa pierderile dar valoarea ajutorului nu a fost anunțată. Potrivit autorităților, în ultimii trei ani, sprijinul din partea statului pentru agricultură a crescut constant, ajungând la peste șase miliarde de lei.
REDACTOR: NATALIA CHICU