Colegul nostru Alexandru Leahu a ajuns în beciul unui gospodar, din Bardar, Ialoveni, care este amenajat ca la nimeni. Pe lângă borcane cu murături și compoturi, omul a amenajat în pivniță și un loc de rugăciune, dar și un mic muzeu cu bani.
Dacă majoritatea merg în beci după vin și conservații, nea Vasile Pisica, din satul Bardar, Ialoveni coboară în pivniță, ca să se roage lui Dumnezeu.
VASILE PISICA locuitor al satului Bardar, r. Ialoveni: Când vin dimineața, în primul rând, aprind candela. Pe urmă, o carte de rugăciuni până la Crez. După care, mă închin la fiecare sfânt, începând cu Iisus Hristos și Maica Domnului, fiecare după rangul său.
A adunat vreo 200 de icoane, și tuturor le-a găsit loc de cinste.
În beci trebuie să fie tot timpul aranjat și curat pentru că asta e fața bărbatului. La mine veșnic era curat și dat cu var, dar mă gândeam că ceva nu ajunge. Pe urmă un preot mi-a dat niște icoane vechi. Le-a plăcut la toți și am prins a aduna încetul cu încetul diferite. Care sunt din România, care de-ale noastre.
Unele icoane au fost pictate de artiști plastici cu renume, atât din țară, cât și de peste hotare.
Asta e Sfântul Ierarh Vasile cel Mare pictată de Victor Trohin. Asta tot de el e pictată. Asta îi adusă de la o mănăstire de lângă Kiev acolo sunt mai mulți moldoveni Goloseevski, era episcop Isachi.
Asta e vechi icoană a Domnului Iisus Hristos. Asta e veche. Din ce an datează? Asta are 100 ani. Asta e făcută de țigani, alții nu erau care să procure. Iată uitați-vă la această iconița, ce bijuterie.
Oaspeții familiei Pisica mai întâi trec pe aici, abia după, se duc și în casă.
Ei când vin la zi de naștere, îmi zic așa: Hai mai întâi în beci să vedem ce ai mai adunat. De aici se începe arta. Când vine preotul de Bobotează tot așa, intră în casă, și după aici. Sunt multe lucruri care au interes.
Omul care îl poartă pe Dumnezeu în suflet e bun și smerit oriunde, nu doar la biserică.
De când sunt icoane, aici nu se fumează. Care au oleacă de credință fac semnul crucii la icoane. Nu se vorbesc prostii chiar dacă mai bem câte un pahar cu vin. În Partea cealaltă.
ALEXANDRU LEAHU, jurnalist TVR Moldova: Și ce fel de beci fără poloboace cu vin. Aici avem două din lemn, din inox. Pe lângă faptul că beciul este unul deosebit, nea Vasile spune că și vinul este unul special.
Știu toți că eu fac vin foarte gustos, și alb, și negru. Care vin la mine, știu că eu am vin gustos și mai fac și țuică de 75 grade cu plante.
ALEXANDRU LEAHU, jurnalist TVR Moldova: Pe lângă toate obiectele vechi, aici se regăsesc o mulțime de sticle cu băuturi de marcă. De exemplu așa de diferite culori, sunt deosebite. Așa că, cei care intră aici au de unde alege.
Nea Vasile a adunat și monede, dar și bancnote, din diverse perioade și țări.
Sunt din România de pe timpul lui Mihai I, sunt ruble vechi când erau Uniunea Sovietică de 1, 25, 50. Colțul aici am diferite obiecte de la natră, diferite. Care de tors lâna. Celălalt colț e a băiatului că e fotbalist, i-am făcut și eu un colț. Pe peretele acesta sunt gavanoase, ulcioare. Ce am putut procura. Covorul acesta are peste 100 de ani. Fotografii vechi, unde părinții mei erai mire și mireasă în 1946.
Unele obiecte pot fi considerate exponate de importanță istorică.
Discul acesta mi l-au adus niște băieți și au spus că le-a făcut expertiză și e din 1896, când era Olimpiada la Atena. Căuș de lemn cu care hrănești păsările că nu erau ca acum. Cu asta strecurau când făceau brânza îi din 1891 e scris în spate de care meșter îi făcut din Chișinău.
În tot ce a făcut, l-a susținut soția.
ELENA PISICA, locuitoare a satului Bardar, r. Ialoveni: S-a apucat, încetul cu încetul. Cam a fost oleacă de ceartă. Ca orice femeie nu-i de acord cu părerile omului. Pe urmă m-am lăsat și eu, îl ajut. Cu ce-l ajutați? Îi fac reparație, șterg praful. Când le așază iarăși îl ajut.
ALEXANDRU LEAHU, jurnalist TVR Moldova: Ne-am convins cât de frumos este beciul gospodarilor Pisica. Le mulțumim mult că ne-au primit. Pace și sănătate să avem.
Reporter: Alexandru Leahu
Imagine: Ghenadie Stoianov