Social

Imunizarea a crescut cu 40% supraviețuirea infantilă în ultimii 50 de ani

Imunizarea a crescut cu 40% supraviețuirea infantilă în ultimii 50 de ani

În perioada 27 aprilie - 3 mai este marcată Săptămâna Europeană a Imunizării. Sub sloganul "Imunizarea pentru toţi este posibilă", această campanie își propune ca tot mai mulți copii, adolescenți şi adulți să fie protejați împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. În ultimii 50 de ani, imunizarea a crescut cu 40% supraviețuirea infantilă.

SORINA GOLOVATIUC, jurnalist TVR MOLDOVA: Autorităţile din sănătate spun că vaccinarea salvează, anual, peste patru milioane de vieţi din întreaga lume. Numai în Republica Moldova sunt prevenite, datorită imunizării, 42 de mii de îmbolnăviri cu afecţiuni extrem de grave, precum tuberculoza, hepatita B, tetanosul, rujeola, oreionul, rubeola sau tusea convulsivă.


În ultimele cinci decenii, vaccinurile au salvat cel puțin 154 de milioane de vieți. De la primele luni de viață și până la vârsta adultă, imunizarea este un pilon esențial al prevenției.


NICOLAE FURTUNĂ, şef Direcţie, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică: Dacă obiectivele programului de imunizări sunt de 95% pentru toţi cei 13 antigeni incluşi în program, noi avem cu ce să ne lăudăm pe poziţia vaccinării antituberculoasă. Acolo avem anul trecut 97% la obiectivul de 95% şi este bine pentru poziţia în cauză. Dacă mergem la ulterioarele imunizări, acolo este de la trist la foarte trist. Dacă pornim de la infecţia rotavirală, noi avem acolo o acoperire vaccinală de circa 70%, asta ar însemna că 30% dintre copii eligibili pentru a fi vaccinaţi, au ratat vaccinarea. Unde mai pui că acesta este un vaccin dependent de vârstă.

Vaccinurile sunt o modalitate sigură şi eficientă de protejare a copiilor. Sunt insă și părinţi care ignoră acest lucru, din cauza lipsei de educație și a miturilor legate de vaccinare.

Pentru mine este foarte important. Eu toate vaccinurile le-am făcut. Fata a fost foarte bine, se simte foarte bine. Chiar şi acum recent, pe cel de la şapte ani l-am făcut. Mai avem peste o lună a doua doză.

Nu ştiu dacă este atât de important, depinde de fiecare părinte cum decide pentru copilul său. Eu de exemplu am făcut vaccinurile copiilor pentru că şi eu le am şi am considerat că este bine să le aibă şi el. În plus, am înţeles că la multe grădiniţe nu primesc copiii dacă nu sunt vaccinaţi.

CRISTINA MUSCINSCHI, medic pediatru: Din experienţa mea din anii anteriori, chiar 2018- 2020 rata de vaccinare era mult mai mare la copii. Acum rata de vaccinare a scăzut din cauza faptului că părinţii au fobii. Au fobii că în urma vaccinării apar paralizii, în urma vaccinării copilul devine autist, copilul nu mai mănâncă, nu poate să meargă. Acestea sunt doar aberaţii.


NICOLAE FURTUNĂ, şef Direcţie, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică: Eu îndemn toate mamele, toţi îngrijitorii, toţi tutorii să-şi revadă poziţia faţă de vaccinare, să asculte sfatul medicului şi să accepte această procedură medicală ca una inofensivă, eficientă, eficace, inclusiv cost eficientă, fără riscuri pentru sănătatea şi viaţa copilului.


Potrivit unui comunicat al UNICEF publicat în martie 2025, regiunea Europeană a raportat cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din ultimii 25 de ani.

Peste 127 de mii de cazuri de rujeolă au fost in 2024, dublu față de 2023 și cel mai mare număr înregistrat în regiune din 1997. Copiii sub cinci ani au reprezentat peste 40% din cazurile raportate în 53 de țări din Europa și Asia Centrală. Mai mult de jumătate din cazuri au necesitat spitalizare si au fost raportate 38 de decese. EVOLUȚIE CAZURI RUJEOLĂ ÎN EUROPA 127.350 de cazuri de rujeolă în anul 2024 40% din cazuri, la copiii sub cinci ani

50% din cazuri, au necesitat spitalizare

38 de decese În Republica Moldova vaccinarea este gratuită.

REPORTER: SORINA GOLOVATIUC

Imagine: Mihai Lisnic

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter