Covid-19

Coronavirus: Capitala Chinei se pregăteşte de ''revenirea la viaţă'' după ridicarea măsurilor de lockdown

post-img
Beijing
Sursa foto: Reuters

Capitala Chinei, Beijing, a renunţat, marţi, la obligativitatea prezentării testelor COVID-19 negative la intrarea în supermarketuri şi birouri, cea mai recentă dintr-o serie de măsuri de relaxare a restricţiilor aplicate la nivel naţional în urma protestelor istorice de luna trecută, transmite Agerpres.

"Beijing se pregăteşte să revină la viaţă", a titrat ziarul de stat China Daily adăugând că oamenii "îmbrăţişau treptat" revenirea lentă la normalitate.

Măsurile de relaxare vin după o serie de demonstraţii de luna trecută, care au marcat cel mai amplu protest public din China continentală de la preluarea puterii de către preşedintele Xi Jinping, în 2012.

"Acesta ar putea fi primul pas către redeschidere după această pandemie", a declarat pentru Reuters Hu Dongxu, în vârstă de 27 de ani, în timp ce îşi valida cartela de călătorie pentru a intra într-o gară din capitală care a renunţat de asemenea la necesitatea prezentării de către călători a testelor negative.

Schimbarea vine în contextul în care oficialii de rang înalt şi-au îmblânzit tonul privind severitatea virusului, aducând China mai aproape de abordarea altor ţări, care de mai bine de un an au renunţat la restricţii, optând pentru convieţuirea cu virusul.

China ar putea anunţa miercuri zece noi măsuri de relaxare la nivel naţional, după cum au declarat pentru Reuters două surse, pe măsură ce oraşele din toată ţara au ridicat lockdown-urile locale.

Situaţia a stârnit în rândul investitorilor un val de optimism pentru o redeschidere mai extinsă a celei de-a doua mari economii a lumii care ar putea stimula creştere globală.

Însă, în pofida asigurărilor date de autorităţi, traficul de navetişti în marile oraşe precum Beijing şi Chongqing se menţine la o fracţiune din nivelurile anterioare.

Unele persoane se tem în continuare de riscul de a contracta virusul, în special vârstnicii, mulţi dintre aceştia fiind nevaccinaţi, existând de asemenea o îngrijorare cu privire la eventuala presiune asupra sistemului sanitar fragilizat al Chinei exercitată de ridicarea restricţiilor.

Următoarea etapă

China a raportat până luni 5.235 de decese asociate COVID-19, însă unii experţi au avertizat că cifra ar putea creşte la peste 1 milion în cazul unei ridicări prea rapide a restricţiilor.

Analiştii de la Nomura estimează că zonele aflate în prezent în lockdown echivalează cu aproximativ 19,3% din PIB-ul total al Chinei, în scădere de la 25,1%, lunea trecută. Acesta marchează prima scădere de la începutul lunii octombrie, în urmă cu aproape două luni, reflectată în indicele asociat măsurilor de lockdown din China, monitorizat îndeaproape de Nomura.

Între timp, oficialii continuă să scadă nivelul de pericol prezentat de virus. Tong Zhaohui, director al Institutului de boli respiratorii din Beijing, a declarat luni că cea mai recentă variantă Omicron a cauzat mai puţine cazuri de îmbolnăvire gravă comparativ cu focarul global de gripă din 2009, potrivit televiziunii de stat din China.

Clasificarea ameninţării COVID-19 ar putea fi redusă începând din ianuarie la categoria B, mai puţin strictă comparativ cu categoria A, care reprezintă cel mai înalt nivel, a relatat Reuters luni, în exclusivitate.

"Cea mai dificilă perioadă a trecut", a relatat agenţia chineză de presă Xinhua într-un comentariu publicat luni seara, invocând slăbirea patogenităţii virusului şi eforturile de vaccinare a 90% din populaţie.

China şi-ar putea redeschide economia şi ar putea renunţa la controalele la frontieră, anul viitor, mai devreme decât se preconiza inţial, estimează în prezent analiştii, unele voci preconizând că acest ţara se va deschide complet în primăvară.

Însă, mai mult de jumătate dintre chinezi spun că şi-ar amâna călătoriile în străinătate, pentru perioade de la câteva luni până la mai mult de un an, chiar dacă graniţele ar fi redeschise de a doua zi, potrivit unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate marţi.

Teama de infectare cu COVID-19 reprezintă principala preocupare a celor care susţin că îşi vor amâna călătoriile, conform sondajului realizat de firma de consultanţă Oliver Wyman, la care au participat 4.000 de consumatori din China.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter