Social

Moara cu aburi din satul Mereşeni a macinat astăzi ultima făină

Moara cu aburi din satul Mereşeni a macinat astăzi ultima făină

Moara cu aburi din satul Mereşeni, raionul Hânceşti, veche de peste 100 de ani, a macinat astăzi pentru ultima oară. De dimineaţă, zeci de localnci s-au grăbit să-şi facă rezerve de făină pentru pâine sau mămăligă. Moara, una dintre cele mai vechi din ţară, va fi restaurată, după care va deveni un obiectiv turistic din zonă. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană, care va investi peste 400 de mii de euro.

Tradţional, în dimineţile de sâmbătă, zeci de oameni se adună la moară cu aburi din Mereşeni, Hânceşti, ca să macine făină. Aceasta a devenit populară şi printre localnicii din alte sate. Astăzi, oamenii au venit la moară cu un nod în gât. E ultima zi când mai pot măcina aici făină, considerată una dintre cele mai bune din centrul şi sudul Republicii Moldova.

VICTOR BURUIAN, morar: „Se spune că măliguţa se primeşte mai gustoasă că-o  facem la vals, se face mai bună mai mirositoare. Poate a da Domnul şi peste un de zile o să începem iar să facem, facem reparaţie şi apucăm iar.”


DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Localnicii au adus astăzi la moară zeci de saci cu porumb şi grâu, pentru că vor să-şi facă rezerve de făină. Mămăliga şi pâinea gătită din acestă făină este cea mai bună, spun ei.”

Moara cu aburi din Mereşeni  fost construită în anul 1912, din banii unui boier, după ce o furtună a lăsat satul fără morile de vânt. Instalaţia a fost dotată cu tehnică adusă din Germania, iar la construcţia morii au lucrat cei mai iscuţi meşteri şi arhitecţi ai vremii.  A fost ridicată din cărămidă roşie şi lemn din Carpaţi. De 100 de ani, roata morii s-a tot rotit, iar făina era visul oricărei gospodine.  

TATIANA BURUIANĂ, primarul, comuna Mereşeni: „Era o descoperire pe timpuri, energia era produsă de aburi.  Apa era luată din lacul care era nemijlocit în apropiera morii, probabil şi s-a ţinut cont şi chiar pe locul unde ne află noi era un lac.”

Oamenii spun că moara e, de fapt, comoara satului. Acum, ei vor măcina doar amintiri.  

ION CUCEREANU, localnic: „Când s-a deschis moara dormeau aici câteo săptămână stăsteau la rând lumea care venea din alte părţi. Din spusele buneilor, străbuneilor veneau din trei raioane, veneau din Cimişlea cu carul cu boi.”

Din anul 2000, moara se află în gestiunea Primăriei Mereşeni. Pentru că în ultimii ani tot mai puţini gospodari macină faină, iar construcţia degradează, s-a decizis ca moara să fie transformată într-un obiectiv turistic.

TATIANA BURUIANĂ, primar, comuna Mereşeni: „Finanţare vine de la UE, am reuşit cu consiliul raional Hânceşti să obţin finanţarea respectică fiind ca parteneri cu consiliu judeţian, Galaţi. Scopul nostru e să păstrăm pe parcursul lucri vom vedeam, unele le vom menţine ca funcţionale, avem scopul de a transforma într-un muzeu şi într-o sală de expoziţii, ateliere.”

Din totalul celor peste 400 de mii de euro ce vor investiţi în restaurarea morii, Primăria din Mereşeni va contribui cu 40 de mii de euro.

author-img_1

Ion Calmis

Editor