Extern

Bogdan Aurescu, discuție telefonică cu noul omolog estonian: România susține rezultate ambițioase la summitul de la Vilnius privind perspectiva Ucrainei de a adera la NATO

post-img
Bogdan Aurescu

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, a avut luni, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Republicii Estonia, Margus Tsahkna, recent numit în funcție, discuțiile vizând pregătirea summitului NATO de la Vilnius, cu accent pe consolidarea posturii Alianței pe flancul estic și întărirea parteneriatului dintre NATO și Ucraina, precum și perspectiva de aderare la NATO ale acestei țări, pe care România și Estonia o susțin activ.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. șeful diplomației române a subliniat importanța unor abordări coordonate în perspectiva reuniunii de vârf a liderilor NATO de la Vilnius, care trebuie să marcheze progrese în implementarea deciziilor de la reuniunile aliate la nivel înalt de anul trecut și a constatat similitudinea pozițiilor și intereselor României și Estoniei.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a asigurat pe omologul său că România susține rezultate ambițioase și vizibile la Vilnius în ceea ce privește perspectiva Ucrainei de a deveni membru al Alianței, astfel cum este de altfel reflectat și în declarația pe această temă semnată de către președintele României și președintele Ucrainei în marja Summitului Comunității Politice Europene din R. Moldova, la 1 iunie 2023.

Ministrul Tsahkna l-a informat pe ministrul Aurescu pe vizita recentă efectuată la Kiev și cu privire la necesitățile și așteptările Ucrainei în contextul dificil cu care se confruntă. Șeful diplomației române a reafirmat sprijinul multidimensional al României pentru efortul Ucrainei de contracarare a agresiunii Rusiei și a reiterat că unitatea și solidaritatea aliate în continuarea sprijinului acordat Ucrainei sunt esențiale.

Ministrul eston de externe, care anterior a ocupat funcția de ministru al apărării, a mulțumit în mod deosebit pentru implicarea României în măsurile de apărare și descurajare pe Flancul Estic, în special pentru reluarea participării României, din acest an (perioada aprilie-iulie), la misiunile de poliție aeriană din regiunea Mării Baltice, ca parte a efortului colectiv aliat de asigurare a securității Flancului Estic.

Cei doi miniștri au salutat relațiile bilaterale foarte bune dintre România și Republica Estonia, consolidate prin dialog constant la nivel înalt, reiterând angajamentul de consolidare, pe mai departe, a acestuia. Ministrul Bogdan Aurescu a acceptat cu deschidere invitația de a realiza o vizită la Tallinn până la finalul anului curent. De asemenea, ministrul Tsahkna l-a asigurat pe ministrul Aurescu de sprijinul deplin al Estoniei pentru aderarea României la Schengen și pentru realizarea de demersuri active în atingerea acestui obiectiv.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter