Politic

PSRM a anunțat numele candidatului pe care îl va susține la alegerile prezidențiale din această toamnă

post-img
Igor Dodon

PSRM a decis să îl susțină pe ex-procurorul general Alexandru Stoianoglo la alegerile prezidențiale care vor avea loc pe 20 octombrie.

Anunțul a fost făcut de liderul PSRM, Igor Dodon, astăzi, în cadrul unui briefing de presă, în care s-a adresat către liderii partidelor de opoziție să susțină candidatura lui Stoianoglo invitându-i  în cadrul primelor consultări asupra candidaturii propuse miercuri, 10 iulie.

Alexandru Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019, în urma unui concurs public, și a fost suspendat pe 5 octombrie 2021, când CSP a permis ca el să fie cercetat penal pentru abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declarații și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Pe 5 octombrie 2023, acesta a fost reținut și plasat în arest preventiv pentru 72 de ore.

La 28 februarie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința de achitare în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile lui Alexandr Stoianoglo.

Pe 7 noiembrie 2023, Curtea Constituțională (CC) a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei Maia Sandu prin care a fost demis Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general al Republicii Moldova.

Alexandru Stoianoglo este vizat în șapte dosare penale, inclusiv pentru încălcarea inviolabilității vieții personale a fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și îmbogățire ilicită.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter