Social

Republica Moldova intră în piața europeană a muncii

Republica Moldova intră în piața europeană a muncii

Rețeaua Europeană a Serviciilor Publice de Ocupare a Forței de Muncă EURES, gestionată de autoritatea europeană a muncii, îşi deschide un birou la Chișinău, în cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Anunțul a fost făcut în cadrul dezbaterii publice intitulate "România-Republica Moldova, eforturi conjugate în reformarea pieței muncii", proiect susținut de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova al Guvernului României.

Rețeaua EURES conține baza de toate cu toate locurile vacante din țările membre UE, verificate de serviciile publice din statele respective. Reprezentanții ministerului Muncii de la Chişinău spun că biroul EURES ar putea fi deschis până la sfârșitul anului, iar toate locurile de muncă plasate pe site-ul angajat.md vor fi automat încorporate în rețeaua EURES.

FELICIA BECHTOLDT, secretar de stat, ministerul Muncii și Protecției Sociale: Avem foarte mulți cetățeni care pleacă pleacă și lucrează în condiții precare în alte state. Prin intermediul acesei rețle vom putea să monitorizăm și să intervenim atunci când drepturile lor sunti încălcate lși să încurajăm alți cetățeni ai UE să lucreze în RM. "persoanele în căutarea unui loc de muncă pot să-și depună un CV și angajatorii pot să le vadă. Pentru asta trebuie să ajustăm portamul angajat.md pentru a face legătură cu site-ul EURES.

Aderarea la rețeaua EURES va crește mobilitatea forței de muncă și valorificarea capacității acesteia în tot spațiul european, spune directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

RAISA DOGARU, director, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă: ca noi să fim parte la rețeaua EURES trebuie să facem pași concCeți, pentru că atunci când RM va adera la UE trebuie să fim gata ca piața muncii din RM să fie transparentă pentru toate țările." Dacă o țară construiește mai mult și are nevoie de mai mulți lucrători, iar altă țară are un surplus pot să se angajeze temporar în aceste locuri de muncă. Ca impact al mobilități temporare au de câștigat și angajatorii și persoanele, decât să stea în inactivitate sau șomaj.

Coroodonatorul național EURES România spune că femonenul migrației pentru muncă nu poate fi stopat. Aderarea la Rețeua Europeană a Serviciilor Publice de Ocupare a Forței de Muncă va transforma, însă, acest fenomen în beneficiul anagajaților și a angajatorilor.

CAMELIA MIHALCEA, coordonator național, EURES România: "Locuile de muncă vacante din România, odată ce suntem în reațeaua EURES, în fiecare zi sunt replicate pe portalul EURES și sunt vizibile și intră în procesul de mediere la nivel European. Orice cetățean European poate să aplice pe aceste locuri de muncă vacante, pe de altă parte orice cetățean din R.Moldova, România le vede și poate aplica direct pe ele. Un lucrător care pleacă prin rețeau EURES, într-un alt stat memebru se bucură de sprijinul și suportul constant al rețelei.

Datele statistice arată că rata șomajului în Republica Moldova a fost, în primul semestru al anului în curs ,de 4,4%, față de 4,6% la sfâșitul anului trecut. În 2023 au fost 999 de mii de persoane inactive, față de 1,1 milioane în 2022. A scăzut și numărul persoanelor care sunt oficial în cautarea unui loc de muncă peste hotare de la 126 de mii, în 2022, la 100 de mii, în 2023.

RATA ȘOMAJULUI ȘI OCUPAREA ÎN REPUBLICA MOLDOVA sursa: social.gov.md

RATA ȘOMAJULUI Trimestrul I 2024 4,4% Decembrie 2023 4,6%

PERSOANE INACTIVE Anul 2023 999 mii persoane Anul 2022 1,1 milioane persoane

ÎN CĂUTAREA UNUI LOC DE MUNCĂ PESTE HOTARE Anul 2023 100 mii persoane Anul 2022 126 mii persoane

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter