Actualitate

De astăzi, minorităţile din Republica Moldova, inclusiv refugiați din Ucraina, se pot înscrie la cursuri gratuite de limba română

De astăzi, minorităţile din Republica Moldova, inclusiv refugiați din Ucraina, se pot înscrie la cursuri gratuite de limba română

De astăzi, minorităţile din Republica Moldova, se pot înscrie la cursurile de limba română, organizate gratuit în cadrul unui program național ce se va desfăşura pe parcursul a trei ani. Pentru 2023, autorităţile din educaţie speră să instruiască peste şase mii de alolingvi din diferite regiuni ale ţării. Lecţiile sunt destinate unor categorii socio-profesionale diverse, inclusiv refugiați din Ucraina.

ZFR

Doritorii se pot înscrie la cursurile de învățare a limbii române până pe 26 mai. Ei trebuie să completeze un formular online, disponibil pe pagina Ministerului Educației și Cercetării, sau la instituția de învățământ din localitatea lor, unde vor primi sprijin pentru completarea cererii.

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: „Planifică pentru acest an să instruiască circa 2.500 de cadre didactice și de conducere din instituțiile de învățământ general, circa 4.000 de persoane adulte din diverse categorii profesionale, inclusiv persoane adulte refugiați din Ucraina”.

Cursurile sunt gratuite, iar lecţiile vor avea loc atât cu prezența fizică a aplicanților cât și online. Potrivit autorităţilor, cunoaşterea limbii române va contribui la creşterea şanselor de integrare socială a persoanelor alolingve.  

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educației și Cercetării: „Astăzi vor fi deschise ofertele pentru selectarea companiei care va desfășura cursurile, urmând în câteva săptămâni să fie atribuit contractul și să fie dat startul instruirilor propriu-zise. La finele cursului de învățare a limbii române, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului competenței lingvistice de cunoaștere a limbii române"

Programul se întinde pe trei ani, din 2023 până în 2025, iar bugetul este de peste 6 milioane de lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter