Extern

Zeci de mii de demonstranţi pro-europeni s-au adunat duminică la Tbilisi, în pragul scrutinului parlamentar

post-img
Demonstrații la Tbilisi

Zeci de mii de demonstranți pro-europeni s-au adunat duminică la Tbilisi, capitala Georgiei, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare, cruciale pentru viitorul democratic al țării și care au valoarea unui „referendum” între Uniunea Europeană și Rusia, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Opoziția pro-europeană din această mică țară din Caucaz, formată din patru alianțe principale, se va confrunta sâmbăta viitoare cu partidul conservator de guvernământ, Visul Georgian, acuzat de criticii săi de derivă autoritară pro-rusă și de deraierea proiectului național de aderare la UE, scrie Hotenews.ro.

Pe străzile din centrul orașului Tbilisi, mulți demonstranți au venit cu steaguri georgiene și ale Uniunii Europene, a transmis un jurnalist al AFP aflat la fața locului. Alții au fluturat pancarte pe care scria: „Georgia alege UE”. Mulțimea s-a adunat în Piața Libertății la apelul mai multor ONG-uri care doresc să-și arate „hotărârea de a continua pe calea aderării” la UE.

Sondajele din ultimele zile sugerează că alianța de opoziție ar putea câștiga suficiente voturi pe 26 octombrie pentru a învinge Visul Georgian, partidul miliardarului Bidzina Ivanișvili. La 68 de ani, el a deținut din culise frâiele puterii de aproximativ zece ani, fără a ocupa o funcție guvernamentală.

Rezultatele vor fi urmărite îndeaproape la Bruxelles, într-un moment în care liderii din UE se tem că Georgia se abate de la ambiția sa de a adera la UE. Obiectivul aderării la UE este totuși înscris în Constituția acestei foste republici sovietice.

Președinta pro-europeană Salome Zurabișvili, care s-a despărțit de guvern, dar are puteri foarte limitate, a pregătit scena la începutul lunii octombrie într-un interviu acordat AFP: „Avem un cvasi-referendum privind alegerea între Europa sau o întoarcere la un trecut rusesc incert”.

De cealaltă parte, oligarhul și fostul prim-ministru Bidzina Ivanișvili critică în mod regulat Occidentul și le-a cerut susținătorilor săi să voteze pentru partidul Visul Georgian, pentru a alege „între sclavie și libertate, supunere față de puteri străine și suveranitate, război și pace”.

Guvernul a indicat că va interzice partidele de opoziție pro-occidentale dacă Visul Georgian va obține o majoritate suficientă pentru a adopta această măsură.

Alegerile din 26 octombrie, unele dintre cele mai importante din țară de la căderea URSS, potrivit observatorilor, survin după mai multe valuri de proteste antiguvernamentale, în special la inițiativa tinerilor. În mai, protestatarii au ieșit în stradă în masă împotriva unei legi privind „influența străină”, care a fost criticată în Occident pentru că este modelată după legislația rusă a „agenților străini” folosită pentru a reprima vocile disidente.

Bruxellesul a înghețat procesul de aderare a Georgiei la UE, iar Statele Unite au impus sancțiuni împotriva oficialilor georgieni acuzați că au autorizat o „represiune brutală” împotriva protestatarilor. Tbilisi a reacționat amenințând că își va „revizui” relațiile diplomatice cu Washingtonul.

Șeful diplomației europene Josep Borrell și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la „alunecarea” Georgiei „către autoritarism”, descriind alegerile ca fiind „un test crucial”.

Rusia, un jucător istoric în Caucaz, împarte aproape 1.000 de kilometri de graniță cu Georgia. Ivanișvili și-a făcut averea acolo după căderea URSS înainte de a se întoarce în Georgia la începutul anilor 2000. Semn al mizei majore, Kremlinul a acuzat marți Occidentul de interferență „nedisimulată” în viitoarele alegeri.

Mai mulți observatori au avertizat deja asupra riscului de tulburări dacă Visul Georgian încearcă să se agațe de putere indiferent de rezultatul alegerilor, în timp ce alte voci au atras atenția cu privire la potențiale fraude viitoare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter