Actualitate

Cetăţenii cu drept de vot din regiunea transnistreană au votat la cele 30 de secţii de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Poliţia şi observatorii au înregistrat mai multe abateri

Cetăţenii cu drept de vot din regiunea transnistreană au votat la cele 30 de secţii de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Poliţia şi observatorii au înregistrat mai multe abateri

Cetăţenii cu drept de vot din regiunea transnistreană au votat la cele 30 de secţii de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Şi de acestă dată, atât poliţia, cât şi observatorii au înregistrat mai multe abateri.

Locuitorii din regiunea transnistreană care deţin acte de identitate ale Republicii Moldova îşi pot exprima dreptul la vot la cele 30 de secţii deschise pe malul drept al Nistrului. Anastasia participă pentru prima oară la un scrutin electoral şi spune că are speranţe într-un viitor european al Republicii Moldova.

ANASTASIA alegător: Îmi doresc mult un viitor bun pentru Republica Moldova, vreau reintegrarea ţării şi, desigur, am votat pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană. Este viitorul tinerilor, al oamenilor în etate, e viitorul tuturor, al copiilor noştri. Îmi doresc tare mult ca ai mei copii să trăiască şi să se bucure de viaţă."

"Am votat pentru binele ţării. Ce înseamnă pentru d-voastră binele ţării? Pentru democraţie, pentru Europa. Aţi luat ambele buletine de vot. Da!"

"Să ne spuneţi de unde veniţi? Din Tiraspol? Şi ce aţi dori să se schimbe? Nici nu se discută, să se schimbe totul spre bine, spre Europa, spre democraţie şi o lume civilizată."

TATIANA DRUC preşedinte, Biroul Electoral, Varniţa: La noi la Biroul Electoral, secţia de votare este pentru toate persoanele şi locuitorii din stânga Nistrului. Avem oameni în etate deja două, trei cazuri care au viza de domiciliu în Republica Moldova, dar trăiesc în Tiraspol, nu au legitimaţie moldovenească care afirmă că domiciliul est eîn stânga Nistrului. Din acest motiv cu părere de rău îi refuzăm.

Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, la secţiile de votare deschise în Dubăsari au fost înregitrate şase incidente. Sunt cazuri de transportare organizată a alegătorilor şi prezenţa mai multor persoane în cabinele de vot. Şi Asociaţia Promo-LEX a constatat mai multe încălcări.

NICOLAE PANFIL şeful misiunii de observare, Promo-LEX: În stânga Nistrului, al secţia 18 şi 19 din Cocieri un grup de alegători acre se deplasau din secţia de votare discutau despre faptul că vor fi remuneraţi cu bani pentur vot. La secţia 8 din satul Varniţa un grup de alegători căutau transportul care ia adus la secţia de vot Iar pentru vot li s-a promis 1000 de lei. La secţia 21 din Doroţkaia, la ora 09.01, doi alegători s-au apropiat de maşina în care se aflau observatorii Promo-LEX şi au propus acestora să-şi vândă votul.

Iar la secţia de votare din Cocieri, Dubăsari, camera de supraveghere din secţia de votare nu a fost conectată. Pentru locuitorii din regiunea transnistreană care deţin acte de identitate ale Republicii Moldova au fost deschise 30 de secţii de votare în 21 de localităţi.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter