Actualitate

Alegeri prezidențiale și referendum constituțional: Pentru ce au votat cetățenii R. Moldova

Alegeri prezidențiale și referendum constituțional: Pentru ce au votat cetățenii R. Moldova

Pentru un viitor mai bun şi o ţară prosperă. Acestea sunt lucrurile esenţiale pentru care votează astăzi cetăţenii Republicii Moldova. Zeci de persoane au mers să-şi exercite dreptul constituţional imediat ce au fost deschise secţiile de votare. Unii au fost însoţiţi de copii sau nepoţi şi ne-au spus că este o zi importantă pentru familia lor. În acest an, alegătorii au primit, în locul unei ştampile, un abţibild cu menţiunea Am Votat.

Toate secţiile de vot s-au deschis la ora 07:00. În multe instituţii, s-a auzit imnul Republicii Moldova, un mod tradiţional de a sărbători această zi istorică. Încă din primele minute de la deschidere, zeci de alegători au păşit pragul secţiilor de vot. Mulţi au venit să voteze dis-de-dimineaţă, înainte de a pleca la muncă. „Mă duc la muncă şi trebuie să-mi fac datoria de dimineaţă, trebuia să vin. Am votat pentru linişte, muncă, pentru ... tineret. Pentru un viitor mai bun, pentru copii, nepoţi, pentru toată lumea. Şi cred că programul pe care l-a ales candidatul meu e corect şi e într-o direcţie corectă. Pentru ca copiii noştri să fie toţi în ţară, cu noi, să nu ajungem la bătrâneţe ca … cum acum părinţii noştri stau singuri. Mai repede am venit pentru că plec la serviciu şi vreau să fiu printre primii. Bunăstarea să crească, justiţia să lucreze, să lucreze legea”.

Proaspăt devenit cetățean al Republicii Moldova, chitaristul trupei Bi-2 Maxim Andriușcenko, s-a prezentat dimineață la Liceul Teoretic "Nikolai Gogol" din Chișinău, unde și-a exercitat dreptul de vot.

MAXIM ANDRIUŞCENKO, chitarist, Trupa Bi-2: „Cu dispoziţie bună, chiar dacă nu cunosc cum se desfăşoară alegerile, căci până acum am votat mai mult într-un carusel. Eu cred că pentru asta sunt alegerile. Altfel nu poţi schimba nimic decât să ieşi la vot”.

Această tânără de 18 ani s-a născut în Rusia, însă de un an locuieşte în Republica Moldova. Ea a votat pentru prima dată şi spune că are aşteptări mari de la noul preşedinte. În mod simbolic, fata a primit o brățară cu mențiunea primul meu vot.

MILANA PRONICHEVA, cetăţean al RM: „Este foarte plăcut să votez pentru prima dată şi decizia mea să schimbe ceva în ţară. E important pentru mine şi sunt bucuroasă. Eu sper să câştige candidatul pe care l-am votat şi decizia pe care am luat-o pentru referendum, la fel, să fie aia pe care am luat-o eu”.

În acest an, pentru prima dată, un abțibild cu mențiunea "Am votat" va înlocui ștampila care, în anii trecuţi, era aplicata în actul de identitate.

„Simplu, îmi doresc să fie cât mai multă cultură. Dacă nu-i cultură, cu cine să vorbeşti?! Mi-au dat şi un abţibild în care este menţionat că am votat. E plăcut. Când alţii o să întrebe dacă am votat, nu o să zic doar că am votat. O să zic: iată, am şi dovada. Doamne ajută!”.


Pentru multe familii, alegerile sunt un eveniment ce presupune multă responsabilitate și pentru generatiile viitoare. Aşa că în secţiile de vot au fost și copii care şi-au însoţit părinţii.

„Cu familia, am votat pentru un viitor mai prosper şi pentru generaţiile următoare. Foarte rapid … informativi”.


La secţia de vot de la Academia de Studii Economice de la Chişinău, primele ore au trecut fără incidente semnificative.

VIORICA BÎRLĂDEANU preşedinte, secţia de votare nr. 240: „Totul a început cu bine, fără niciun incidente, totul a fost minunat. Doar un singur buletin a fost returnat pentru că alegătorul a greşit candidatul pentru care a dorit să voteze. Există o procedură care prevede că putem să îi dăm un buletin repetat. Alegătorii când vin se prezintă la operator cu buletinul de identitate, operatorul îl regăseşte în baza de date, după aia, ei merg la masă, la masa unde sunt repartizaţi după locul de trai”.

„Nu m-am regăsit pe lista alegătorilor … care a fost problema. Este o modalitate legală … pe o listă adăugătoare”.


DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt aşteptaţi să-şi exercite dreptul constituţional până la ora 21:00, până în momentul în care secţiile de votare vor avea uşile deschise”.


La urne sunt aşteptaţi astăzi şi peste 42 de mii de tineri care vor vota pentru prima dată.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter