Actualitate

VIDEO. Mobilizare impresionantă a basarabenilor din diaspora, la alegerile prezidenţiale şi referendumul republican constituţional

VIDEO. Mobilizare impresionantă a basarabenilor din diaspora, la alegerile prezidenţiale şi referendumul republican constituţional

Mobilizare impresionantă a basarabenilor din diaspora, la alegerile prezidenţiale şi referendumul republican constituţional. Mii de oameni şi-au exercitat dreptul la vot şi mai continuă să o facă. Unii dintre ei au parcurs chiar şi sute de kilometri pentru a ajunge la secţiile de votare. Potrivit Ministerului de Externe de la Chişinău, un număr sporit de alegători se înregistrează la secţiile de votare din Franţa, România, Grecia, Italia şi Turcia.

Moldovenii stabiliţi sau care lucrează în Japonia au votat astăzi la sediul Ambasadei Republicii Moldova, unde în acest an a fost deschisă prima secţie de votare. Acolo au fost aşteptaţi şi cetăţenii care locuiesc în Republica Coreea şi în alte țări din Asia de Est. Secţia şi-a încheiat deja activitatea.

Prima care a votat la Tokyo a fost Ludmila Vizdoagă. Ea a călătorit aproape 1300 km doar pentru a-și face datoria de cetățean al Republicii Moldova.



LUDMILA VIZDOAGĂ, alegător, Coreea de Sud: „Astăzi am venit din Coreea de Sud aici în Japonia să îmi exprim şi eu dorinţa şi speranţa că ţara noastră va continua acest drum frumos spre dezvoltare, spre progres , spre o viaţă mai frumoasă, un trai mai bun. Haideţi toţi, vă invit pe toţi să ieşim şi să ne hotărâm viitorul ţării noastre şi să fim în rând cu lumea!”.


Şi în India s-a deschis pentru prima dată o secţie de votare pentru cetăţenii moldoveni. De acest lucru a profitat şi Diana, care se află acolo de 16 ani.

„Am venit din Mumbai la ambasada noastră din New Delhi să votez pentru că viitorul Moldovei contează atât pentru noi cât şi pentru copiii noştri”.


Şi la peste şase mii de kilometri de Republica Moldova, în China, basarabenii au mers la vot. Printre primii care şi-au exercitat acest drept au fost și tinerii aflați la studii în Beijing. În număr mare au mers la secţiile de votare şi moldovenii aflaţi la muncă în Israel.

„Ne aflăm în oraşul Tel Aviv. Vă îndemnăm şi pe dumneavoastră să veniţi la vot! Haideţi să ne mobilizăm şi să facem o alegere corectă. Să alegem un preşedinte onest, cinstit”.


Un rând, cu peste 100 de persoane, s-a format şi la Bruxelles. Alegătorii au venit cu drapelul Republicii Moldova, alături de familii şi prieteni.


„Am votat astăzi pentru un viitor prosper şi european al Republicii Moldova. Am votat pentru prosperitate, siguranţă, pentru ca să fim respectaţi în UE şi în Intreaga lume”.


Câţiva cetăţeni moldoveni din Islanda au zburat câteva ore cu avionul până la Oslo, ca să voteze.


„Noi vrem o schimbare, noi vrem altceva, noi vrem Europa acasă. URA pentru Moldova!”.


În capitala Italiei a votat pentru prima dată, cu emoţii, Daniela, o tânără basarabeancă.

„Sunt nişte emoţii noi, o experienţă nouă. Am o dorinţă: să avem o viaţă şi un viitor mai bun pentru Republica Moldova”.


Comisia Electorală Centrală anunţă că, pentru cetățenii cu drept de vot din străinătate au fost deschise 234 secții de votare, inclusiv trei pentru votul prin corespondență.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter