Actualitate

Electorala 2024: Zeci de încălcări în procesul electoral, înregistrate de oamenii legii și misiunea Promo-LEX

Electorala 2024: Zeci de încălcări în procesul electoral, înregistrate de oamenii legii și misiunea Promo-LEX

Poliţia a înregistrat peste 90 de încălcări în procesul electoral, iar misiunea de observare a alegerilor, Promo-LEX, a recepţionat alte peste 650 de cazuri. Mai multe informaţii are jurnalista TVR MOLDOVA, Mădălina Cociu.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Potrivit Poliţiei, printre încălcările înregistrate, cele mai multe au fost: 14 cazuri de fotografiere a buletinului de vot, în 10 cazuri s-a înregistrat agitaţie electorală, transportarea organizată a alegătorilor, în 8 cazuri, în localităţile Făleşti, Dubăsari şi Găgăuzia. Alte încălcări se referă la coruperea alegătorilor, afişajul electoral neautorizat, dar şi altele.

Un incident mai puţin obişnuit s-a înregistrat la una din secţiile de votare din cartierul Telecentru al capitalei, şi anume a dispărut ştampila de vot dintr-o cabină de votare. Poliţia cercetează cazul.

Totodată, misiunea de observare a alegerilor PROMO-LEX a recepţionat peste 650 de semnalări dintre care peste 570 de incidente au fost prelucrate şi confirmate. Tot ei au comunicat despre nereguli precum agitaţie electorală şi coruperea alegătorilor la una din cele două secţii de votare din Federaţia Rusă.

Menţionăm că, alegătorii care fotografiază, arată sau publică buletinul de vot completat riscă sancţiune contravenţională sub formă de avertisment sau amendă de până la 1500 de lei. De asemenea, pentru scoaterea neautorizată a buletinului de vot din secţia de votare sau transmiterea de către alegător a buletinului de vot unei persoane terţe, persoana riscă o amendă de la 2500 de lei până la 7500 de lei”.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter