Actualitate

Electorala 2024: Corespondență TVR din Moscova. Cozi la cele două secţii de votare deschise în capitala Federaţiei Ruse

Electorala 2024: Corespondență TVR din Moscova. Cozi la cele două secţii de votare deschise în capitala Federaţiei Ruse

Cozi la cele două secţii de votare deschise în capitala Federaţiei Ruse. Mii de persoane stau şi câte o oră în rând, în culoarele special amenajate de poliţie, pentru a ajunge în faţa urnelor. Autorităţile de la Chişinău susţin, însă, că aglomerația a fost creată artificial. Observatorii Promo-LEX au documentat 6 cazuri de influențarea a votului.

Pentru alegerile prezidenţiale şi referendum, la Moscova au fost deschise două secţii de vot la sediul ambasadei Republicii Moldova. Încă de dimineaţă s-au format rânduri lungi.


LIVIU IUREA, corespondent TVR, Federaţia Rusă: „Cetăţenii moldoveni sunt nevoiţi să stea ore în şir la coadă pentru a putea vota. De această dată, în Capitala Rusă au fost decshise doar două secţii de votare, ambele la Misiunea Diplomatică a Republicii Moldova”.


În sălile de vot sunt şi observatori din partea candidaţilor înscrişi în cursa prezidenţială. La prânz, în apropiere au fost amenjată o scenă, iar basarabenii nu au stat mult pe gânduri şi au întins o horă chiar în mijlocul străzii.

Alegătorii speră că acest scrutin va schimba soarta Republicii Moldova.


„Oamenii au început să se adune, stăm să votăm şi neapărat o vom face. Astăzi o să vedeţi o sărbătoare a neamului moldovenesc care este unul unit. Vom dansa şi vom da dovadă de unitate, pentru că toţi suntem cu sufletul în Republica Moldova. Ca să fie bine vrem, dar cum va fi, noi nu ştim. Aşteptăm să fie un rezultat bun. Să vină la conducere un preşedinte bun şi competent. Să putem pleca acasă liber, să vedem părinţii, fraţii, surorile. Să nu fie aşa de complicat şi greu ca să ajungem acasă”.


Reprezentanţii ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău au spus că cele două secții de votare din Federația Rusă s-au deschis la ora locală 07:00 și au funcționat în regim normal. "Cu referire la numărul mare al alegătorilor semnalați la cele două secții, Ministerul Afacerilor Externe menționează că a anticipat posibilitatea producerii aglomerației, ca rezultat al încercărilor de organizare a transportării ilegale a alegătorilor la secțiile de vot... În acest sens, atragem atenția repetat autorităților ruse și oricăror entități asupra neadmiterii transportării ilegale a alegătorilor către secțiile de vot", se precizează într-un comunicat emis de MAE.


Secţiile de votare deschise în Rusia au la dispoziţie câte cinci mii de buletine de vot. Nu s-au înfiinţat decât două astfel de secţii, ambele la sediul ambasadei, pentru că în alte oraşe din Federaţia Rusă nu putea fi garantată securitatea lor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter