Politic

Republica Moldova va coopera în domeniul economic cu unul dintre cele mai prospere și industrializate landuri din Germania

post-img
imagine

La Chișinău a fost semnat miercuri, 2 octombrie, un Memorandum de înțelegere privind cooperarea dintre Republica Moldova și landul Baden-Württemberg din Germania, care va contribui la extinderea oportunităților de colaborare între cele două părți și atragerea investițiilor străine în țara noastră, transmite moldpres.

Documentul a fost semnat de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării și prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann.

Evenimentul de astăzi reprezintă un pas important pentru dezvoltarea relațiilor noastre economice, comerciale, investiționale. Am stabilit o viziune comună pentru viitor. Urmează să depunem eforturi pentru a intensifica relații noastre cu landul Baden-Württemberg, care este unul dintre cele mai dinamice și cele mai dezvoltate landuri din Germania, casa multor companii cu renume mondial, pe care le așteptăm în Republica Moldova. O să depunem eforturi pentru atragerea unui număr cât mai mare de investiții”, a spus vicepremierul.

El a adăugat că Germania a fost și rămâne un prieten de nădejde al R. Moldova, sprijinindu-ne atât în plan bilateral, cât și în parcursul nostru european.

Prim-ministrul landului Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann a exprimat susținerea pentru parcursul european al R. Moldova.

 „Dorim să susținem și să însoțim țara dumneavoastră pe calea integrării europene, pentru că tocmai în acest context al războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei constatăm cât este de important ca democrația și ca popoarele libere să fie unite și să stea unele lângă altele împotriva acestei agresiuni. De aceea vă asigurăm de întreaga noastră susținere. Avem un respect deosebit pentru performanța Republicii Moldova și pentru oamenii din această țară care reușesc să abordeze reforme centrale în condiții deosebit de dificile”, a afirmat oficialul.

Baden-Württemberg este unul dintre cele mai prospere și industrializate landuri din Germania, cu un sector economic diversificat și inovator.

În prezent, în Republica Moldova activează 426 de întreprinderi cu capital german. După valoarea capitalului investit, Germania se află pe locul opt printre principalii investitori ai țării.

Ce ține de comerț, în 2023, Germania s-a clasat pe locul cinci printre partenerii comerciali ai R. Moldova, cu o valoare de 839,2 mln de dolari, în creștere cu 3,7% comparativ cu 2022.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter