Social

Mihai Furculiţă, pretorul sectorului Râșcani din Chişinău, a fost prins beat la volan

Mihai Furculiţă, pretorul sectorului Râșcani din Chişinău, a fost prins beat la volan

Potrivit surselor TVR MOLDOVA, alcoolemia lui era de cinci ori mai mult decât maximul permis de lege. Furculiţă nu ne-a răspuns la telefon pentru a-şi spune punctul de vedere. Şi nici la sediul Preturii nu a fost de găsit.

Sursele TVR MOLDOVA spun că pretorul sectorului Râşcani, din Chişinău, a fost oprit de un echipaj de poliţie în noaptea din 28 septembrie, pe un drum din raionul Criuleni, pentru că şofa haotic. Aceleaşi surse ne-au mai spus, în exclusivitate, că în timpul discuţiilor cu şoferul agenţii au simţit în maşină un miros puternic de alcool. Etilotestul a arătat că avea o concentraţie de 0,7 miligrame alcool pur în aerul expirat. Maşina lui a fost dusă la o parcare specială, iar Mihai Furculiță s-a ales cu dosar penal pentru că a urcat la volan în stare de ebrietate avansată.

ADRIAN EFROS, ministrul de Interne: Necătând la statutul persoanelor, toţi oamenii sunt egali în faţa legii şi încurajăm să nu încalce regulamentul circulaţiei rutiere şi Codul Contravenţional. Toate persoanele riscă amenzi în conformitate cu codul Contravenţional, în dependenţă de gravitatea sau alcoolemia depistată fie în aerul expirat, fie în sânge sau alte probe.

Potrivit Codului Penal, condusul unui mijloc de transport în stare de ebrietate cu grad avansat se pedepseşte cu amendă de până la 125 de mii de lei sau cu până trei ani de închisoare, în ambele cazuri cu anularea dreptului de a mai şofa. Am încercat în repetate rânduri să aflăm şi punctul de vedere al pretorului Mihai Furculiţă, dar acesta nu ne-a răspuns la telefon şi nici la mesaje.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: Am încercat să aflăm poziția lui Mihai Furculiță, însă acesta nu se afla la pretura sectorului Râșcani. Angajații preturii ne-au spus că Furculiţă a plecat, încă de la ora 11:00, la o ședință la primărie și nu s-a mai întors. Reprezentanții primăriei Chișinău au refuzat să comenteze cazul.

Vasile Chirilescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Chişinău, a declarat pentru TVR MOLDOVA că totul s-a întâmplat în afara orelor de serviciu, iar municipalitatea nu comentează incidentul. Amintim că, la începutul lunii septembrie, au fost înăsprite sancţiunile pentru şoferii care urcă la volan în stare avansată de ebrietate. Mai exact, ei riscă amenzi de la 75 de mii până la 150 mii de lei sau până la cinci ani de închisoare. Datele poliţiei arată că 30% dintre accidentele rutiere se produc din cauza consumului de alcool. De la începutul anului, pe drumurile din Republica Moldova au avut loc 235 de accidente rutiere cauzate de şoferi bauţi. 11 persoane au murit, iar alte 136 au fost rănite.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter