Social

O femeie din R. Moldova şi-a pierdut viaţa în urma unui atac terorist comis aseară în localitatea Yaffo, de lângă Tel-Aviv

O femeie din R. Moldova şi-a pierdut viaţa în urma unui atac terorist comis aseară în localitatea Yaffo, de lângă Tel-Aviv

O femeie provenind din Republica Moldova şi-a pierdut viaţa în urma unui atac terorist comis aseară în localitatea Yaffo, de lângă Tel-Aviv. Anunţul a fost făcut de ministerul de Externe de la Chişinău. Potrivit presei israeliene, ea avea 40 de ani şi era stabilită în Israel, unde lucra.

Diplomaţia de la Chişinău precizează că este contact cu autorităţile israeliene şi e gata să ofere asistenţă consulară familiei victimei. Atacul s-a produs într-o staţie de tramvai din Yaffo, unde două persoane au deschis focul. Şapte persoane au fost ucise. Atentatul a avut loc în acelaşi timp cu atacul cu rachete balistice iraniene asupra Israelului. Atât bombardamentul iranian cât şi atentatul terorist au fost condamnate de autorităţile de la Chişinău. Mulţi dintre basarabenii aflaţi în Israel au fost nevoiţi să stea toată noaptea în buncăre, de frica rachetelor iraniene. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunţat că niciun cetățean al Republicii Moldova nu a avut de suferit şi, după încheierea atacului, au fost reluate și cursele aeriene spre Chișinău.


Ore de groază au trăit basarabenii aflaţi în Israel, ţară atacată azi- noapte cu sute de rachete trase din Iran. Mulţi dintre ei au fost nevoiţi să stea toată noaptea în buncăre. Ministerul de Externe de la Chișinău a anunţat că niciun cetățean al Republicii Moldova nu a avut de suferit şi, după încheierea atacului, au fost reluate și cursele aeriene spre Chișinău.


SARAH VIKTORIA LEV basarabeancă stabilită în Israel:" Noaptea care a trecut a fost neobișnuită, sirenă după sirenă, rachetă după rachetă, explozii. Câteva rachete au căzut. Eu cu soțul meu eram la nuntă la fratele lui. numai am venit în sala de sarbatori, încep sirenele. Am fugit toți în subsol. Cu noi era și un băiat care a fost în captivitate în Gaza în aprilie și eliberat de soldații nostri. A fost acolo și am văzut cum se teme. În timpul acesta mama mea sună și-mi spune că fata mea de 2 ani tremură de frică, în camera protejată dar îi e frică de sirene.

Femeia spune acesta că a fost cel mai mare atac cu rachete la care a fost martoră. Astăzi grădiniţele şi şcolile au fost închise şi au fost puţini cei care s-au încumetat să meargă la serviciu.

SARAH VIKTORIA LEV basarabeancă stabilită în Israel: Mă aflu în camera protejată. În spetele meu e o fereastră de fier. nu o descidem acum căci în țară este lege marțială, în centru și nord. Copii nu merg la școlaă, la grădiniță. Cine nu poate lucra în camera protejată nu ies ela lucru."

Iranul a lansat, azi-noapte, un atac cu sute de rachete balistice asupra Israelului. Potrivit ministrului de Externe de la Chişinău, niciun cetățean al Republicii Moldova aflat in zonă nu a avut de suferit în urma bombardamentului.

MIHAI POPȘOI ministrul de Externe: În Israel au fost două cereri de evacuare aseară târziu, dar întrucât au fost reluate zborurile regulate, vom vedea dacă va exista in continuare necesitatea oferirii acestui sprijin.

Între timp, 11 cetățeni ai R. Moldova din Liban au fost evacuați în Polonia cu un avion pus la dispoziție de autoritățile ucrainene și cu sprijinul Organizației Internaționale a Migrației.

MIHAI POPȘOI ministrul de Externe: Sunt 11 cetățeni e vorba de mame si copiii acestora. Ieri, seara târziu au ajuns cu bune în Polonia, mâine dimineață vor purcede spre RM și la orele 14 ar trebui să ajungă cu bine în Chișinău. Numărul de solicitări au fost 15. 11 au fost deja evacuați și ceilalți patru, sau dacă eventual vor veni cereri de evacuare vor fi procesate și va fi oferit sprijin in timp util.

Ministerul de Externe transmite că în Liban s-ar afla 54 de cetățeni ai R. Moldova, iar pe teritoriul Statului Israel sunt, oficial, aproximativ 16 mii de basarabeni. Ambasada Republicii Moldova de la Tel-Aviv îndeamnă cetăţenii aflaţi în zonă să se ascundă în adăposturile antirachetă, în caz de urgenţă, și să respecte recomandările emise de autorităţi.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter