Actualitate

UE s-a adresat exponenților regimului separatist din Transnistria: „Încurajăm Tiraspolul să coopereze”

post-img
Tiraspolul a respins ajutorul Moldovagaz, deoarece preferă să obțină în continuare gaze gratuite din partea Gazprom
Sursa foto: Ilie Gulca

Comisia Europeană spune că regimul separatist de la Tiraspol ar trebui să înceteze să respingă ofertele de aprovizionare cu gaze din surse alternative în contextul creșterii tensiunilor politice după decizia Rusiei de a-și opri livrările pentru malul stâng al Nistrului.

BFCO

„Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Anitta Hipper, pentru Politico.eu. „Înțelegem că Guvernul Republicii Moldova a oferit deja energie și asistență umanitară Transnistriei, ceea ce nu a fost acceptat până acum.”

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a spus recent că această criză ar putea duce, în cele din urmă, la sfârşitul independenţei autoproclamate a Transnistriei.

„Obiectivul nostru este reintegrarea țării. Și asta ar trebui să pornească de la faptul că Rusia a trebuit să-și retragă trupele pentru ca noi să o putem administra în mod corespunzător. Suntem aici pentru a oferi o soluție pașnică a acestui conflict”, a spus Recean, citat de POLITICO.

Anna-Kaisa Itkonen, purtătorul de cuvânt al UE pentru energie și locuințe, a declarat că Bruxelles-ul a înființat un grup de lucru cu Moldova și monitorizează „situația foarte gravă” din regiune. 

„Continuăm să avem schimburi regulate cu autoritățile moldovenești pentru a atenua orice consecințe ale încetării furnizării de gaze rusești către țară”, a adăugat ea.

BFCO

Pe 2 ianuarie, furnizorul transnistrean, Tiraspoltransgaz, a respins asistența Moldovagaz la achiziționarea gazelor de pe piețele europene și a insistat pe continuarea negocierilor cu Gazprom.

„Schema alternativă propusă de Moldovagaz prevede achiziționarea gazelor pe platformele europene, ceea ce înseamnă trecerea de la livrări stabile din partea Gazprom la achiziții pe condiții speculative la prețuri mult mai mari și instabile. O asemenea abordare are repercusiuni extrem de negative asupra nivelului de viață al cetățenilor și condițiile de funcționare a întreprinderilor din Transnistria”, se spune în răspunsul Tiraspoltransgaz către Moldovagaz pe 2 ianuarie curent.

În realitate, Tiraspolul a respins ajutorul Moldovagaz, deoarece preferă să obțină în continuare gaze gratuite din partea Gazprom. Gazul oferit de gigantul rusesc reprezintă sursa principală de existență a regimului separatist prorusesc din Transnistria. 

Pe 28 decembrie 2024, Gazprom a oprit livrările în Republica Moldova pe 1 ianuarie 2025, invocând drept cauză pretinsul refuz al Republicii Moldova „de a stinge datoria” și obișnuința de a „nu-și îndeplini regulat obligațiile de plată conform contractului”. 

Citește și:

„Repercusiuni extrem de negative”. De ce a respins Tiraspolul ajutorul Chișinăului la cumpărarea gazelor pentru Transnistria

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor