Actualitate

Declarație comună a statelor nord-baltice: Decizia Gazprom de a stopa livrările de gaz - o cale de a submina stabilitatea politică și economică a R. Moldova

post-img
flagurile celor 8 state nord-baltice

Țările nord-baltice (NB8) au emis o declarație publică comună, în care condamnă decizia gigantului rus de a stopa livrările de gaze către Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025. NB8 califică acestea acțiuni drept o cale de a „submina stabilitatea politică și economică a Republicii Moldova”.

BFCO

În declarația lor comună, statele NB8 apreciază autoritățile de la Chișinău pentru măsurile luate cu scopul de a asigura cu gaze și energie electrică populația, „în aceste circumstanțe dificile”. 

„Vom lucra cu Comisia Europeană și cu alți parteneri cheie pentru a fi pregătiți să intensificăm asistența internațională pentru Moldova. Progresele recente din domeniul infrastructurii și capacitățile crescute de transport au sporit semnificativ reziliența Moldovei la presiunile externe din domeniul energetic, acest lucru reflectând angajamentul țării de a-și consolida securitatea energetică”, se spune în declarația celor opt state nordice baltice.

De asemenea, NB8 și-a reafirmat angajamentul ferm de a sprijini Moldova în gestionarea provocărilor energetice actuale și în avansarea reformei sectorului său energetic. 

„Aceste eforturi sunt esențiale nu numai pentru dezvoltarea durabilă a Moldovei, ci și pentru stabilitatea regiunii, în special în lumina obiectivelor mai largi de securitate energetică ale Europei și a agresiunii ruse în desfășurare  împotriva Ucrainei”, mai spun cele 8 state.

Formatul alianței NB8 numără 8 țări: Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia și Suedia.

BFCO

Declarația NB8 vine după ce Gazprom a oprit livrarea de gaze naturale pentru regiunea transnistreană a Republicii Moldova, contrar contractului pe care îl are semnat, valabil până în 2026. Astfel, a fost afectată și centrala de la Cuciurgan, un producător important de energie electrică, atât pentru malul drept, cât și pentru malul stâng al Nistrului. Astăzi, centrala de la Cuciurgan activează pe cărbuni, acoperind cu mare greu necesitățile regiunii transnistrene, unde întreruperile de energie electrică ajung la 8 ore pe zi. Malul drept al Nistrului își acoperă necesitățile din producția internă, dar și din import (România).

Citește și: 

Șefa diplomației UE: Rusia continuă să folosească gazul ca armă împotriva Moldovei

UE s-a adresat exponenților regimului separatist din Transnistria: „Încurajăm Tiraspolul să coopereze”

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter