Regiunea transnistreană mai are rezerve de gaz pentru încă 24 de zile. Întreprinderile mici, importante pentru economie, îşi pot relua activitatea doar pe timp de noapte. Problemele generate de criza energetică au fost discutate la aşa-numitul Consiliu de Securitate, întrunit astăzi la Tiraspol.
La şedinţa convocată de aşa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-a anunţat că stocul de gaze pe care îl are regiunea transnistreana va mai ajunge pentru încă 24 de zile. Responsabilii din regiune vor continua întreruperile temporare de curent, de două ori pe zi, câte patru ore. Autoproclamatele autorităţi analizează și posibilitatea de a porni centrala electrică Tirotex-Energo, care va permite generarea a încă 10 MW pe oră. La şedinţa de astazi s-a mai anunţat că întreprinderile importante pentru menţinerea economiei îşi pot reorganiza activitatea, astfel încât să funcţioneze de la miezul nopţii până la ora 8 dimineaţa.
SOLUȚII PENTRU CRIZA ENERGETICĂ - Posibilitatea de a porni centrala electrică Tirotex-Energo - Regim de noapte pentru funcţionarea întreprinderilor mici
În lipsa gazelor naturale şi a electricităţii, localnicii din stânga Nistrului se încălzesc cum pot. Unii au umplut sticle cu apă caldă sau au improvizat diferite dispozitive.
„În trei ore, nu am reuşit să încălzesc camera în care se află copiii. Bine că avem boiler, apa a rămas fierbinte. Le pun copiilor sub plapumă sticle cu apă caldă. Mai rău va fi dacă se îmbolnăvește cineva. Nici într-o iarnă, la aşa oră, nu am văzut atâţia oameni pe stradă. Nu este nici lumină, nici încălzire. Oamenii se încălzesc cum pot, ies afară, se plimbă. Ziua a cincea, Bender, Moldova, ne încălzim autonom, cu ajutorul acestei baterii”.
Aşa-zisele autorităţi au declarat azi că regiunea se află nu doar într-o criză energetică, dar şi una umanitară, dar securitatea alimentară este asigurată. La şedinţa organizată astazi, Vadim Krasnoselski s-a referit și la ajutorul propus de Republica Moldova.
VADIM KRASNOSELSKI aşa-numitul lider, regiunea transnistreană: „Încă o data, pot să zic public şi responsabil, nu a fost nicio scrisoare în adresa "preşedintelui" regiunii, "conducerii" sau "sovietului superior" din partea Republicii Moldova, prin care să ni se propună un oarecare ajutor. Pot spune ce fel de ajutor poate oferi Moldova, ajutor real. Nu în cuvinte, nu în scrisorile lui Serebrian, ci cu un ajutor adevărat. Asta ar însemna: revenirea la relațiile bancare normale, la deblocarea conturilor întreprinderilor noastre”.
Reprezentanţii Biroului pentru Reintegrare nu au comentat declaraţiile. Contrar afirmațiilor făcute de Krasnoselski, Chișinăul a făcut propuneri, inclusiv în scris, în care se specifica clar disponibilitatea Guvernului Republicii Moldova de a-și ajuta cetățenii din raionale de est și de a stabili un mecanism de dialog cu cei din Tiraspol. Potrivit Biroului pentru Reintegrare, răspunsul a fost unul de respingere totală.
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Kaja Kallas, și prim-ministrul Dorin Recean au discutat la telefon despre criza din regiunea transnistriană. Potrivit oficialului de la Bruxelles …
KAJA KALLAS, ÎNALTUL REPREZENTANT AL UE PENTRU AFACERI EXTERNE ȘI POLITICĂ DE SECURITATE: „Rusia continuă să folosească gazul ca pe o armă, iar Republica Moldova este din nou ținta războiului său hibrid. Datorită sprijinului UE, Moldova rămâne rezilientă și bine conectată la rețelele energetice europene. În discuția mea cu Dorin Recean am reafirmat solidaritatea noastră neclintită cu Moldova."
Reamintim că, pe 1 ianuarie, regiunea transnistreana a rămas fără energie termică după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea gazelor. De atunci, Centrala de la Cuciurgan a început să funcţioneze pe cărbune.