Actualitate

Ambasada României în Italia a organizat o conferință pe tema dezinformării în contextul referendumului de aderare a Republicii Moldova la UE

post-img
Conferință de presă

Ambasada României în Italia, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Italia, a organizat, la 16 octombrie a.c., conferinţa cu titlul 'Extinderea UE către Est. Dezinformare în contextul referendumului de aderare din Republica Moldova', eveniment integrat în cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Diplomaţiei de la Roma, manifestare anuală centrată pe relaţii internaţionale.

Invitatul special al conferinţei a fost Viceministrul Afacerilor Externe şi al Cooperării Internaţionale, Edmondo Cirielli, care a intervenit în deschidere alături de ambasadorul României în Italia, Gabriela Dancău. Au mai intervenit ambasadorul Cosmin Dinescu, şeful Misiunii de Parteneriat UE în Republica Moldova, Vadim Pistrinciuc, director executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice de la Chişinău, Carolina de Stefano, cercetător şi profesor de istorie şi politică a Federaţiei Ruse în cadrul Universităţii LUISS şi Nicoletta Pirozzi, responsabil afaceri europene şi relaţii instituţionale în cadrul think tank-ului italian Istituto Affari Internazionali, moderator al evenimentului. Numerosul public prezent a inclus reprezentanţi ai mediului instituţional din Italia, ai corpului diplomatic acreditat la Roma, studenţi, tineri absolvenţi, profesionişti din domeniul public şi privat şi reprezentanţi ai mass-media. Ambasadorul Gabriela Dancău a precizat că succesul relaţiei bilaterale dintre România şi Italia în plan politic, economic, cultural şi uman, după aderarea României la Uniunea Europeană, se numără printre cele mai solide argumente pentru aderarea Republicii Moldova la UE. Totodată, a arătat că aderarea la Uniunea Europeană reprezintă cel mai puternic vector de reformă, de natură să creeze prosperitate şi securitate, în special în actualul context geopolitic dificil. Nu în ultimul rând, a amintit că revenirea Republicii Moldova în familia europeană, alături de România, repară o injustiţie a istoriei. În intervenţia sa, Viceministrul Afacerilor Externe Edmondo Cirielli a subliniat contextul electoral delicat din Republica Moldova, marcat de interferenţe străine care fac uz de instrumente tehnologice sofisticate şi inteligenţa artificială, cu riscul de a afecta procesul democratic şi viitorul politic al ţării. A exprimat angajamentul Italiei de a contribui la dezvoltarea unor mecanisme de protecţie a sistemelor democratice inclusiv în forurile internaţionale. Ambasadorul Cosmin Dinescu a detaliat pe marginea mandatului Misiunii UE de Parteneriat în Republica Moldova şi a eforturilor întreprinse de aceasta cu scopul consolidării capabilităţilor şi a mecanismelor de gestionare a crizelor, a securităţii cibernetice, precum şi de combatere a ameninţărilor hibride şi a dezinformării. Vadim Pistrinciuc a vorbit despre atacurile hibride ale Federaţie Ruse în Republica Moldova, amplificate fără precedent în context electoral, detaliind pe marginea gamei variate de instrumente utilizate - dezinformare, propagandă, atacuri cibernetice - cu scopul destabilizării şi influenţării opţiunilor politice. Carolina de Stefano a pledat pentru o diversificare a vectorilor de mesaje pro-europene în limba rusă, pentru a răspunde diversităţii lingvistice şi etnice din Republica Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter