Cultură

Festivalul internațional de poezie „Grigore Vieru” – la Chișinău, Sângerei și la Iași

post-img
Festivalul Grigore Vieru

Ediția a XVI-a a Festivalului internațional de poezie „Grigore Vieru” va fi organizat în perioada 28-31 mai în trei localități – la Chișinău, Sângerei (Republica Moldova) și la Iași (Romania). Pe parcursul evenimentelor din cadrul Festivalului vor fi prezentate opt cărți dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru, apărute recent, și un volum de versuri ale poetului traduse în limba ucraineană, transmite IPN.

floare carpet

La Chișinău, Festivalul va fi deschis pe 28 mai, ora 10.00, cu un recital poetic și depunere de flori la bustul poetului Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Cu ocazia evenimentului, la Chișinău vor veni poeții Doina Uricariu (SUA), Daniel Corbu, Valentin Talpalaru, Liviu Apetroaie (Iași), criticii și istoricii literari Theodor Codreanu (Huși), Daniel Cristea-Enache (București), Diana Vrabie (Iași), scriitorii Olguța Creangă Caia (Târgu Neamț), Sava Bogasiu (Buzău) și alte personalități importante.

Începând cu ora 11.30, va avea loc Medalionul literar-artistic „Și sufletul e poezie”, la Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului „Licurici”. La ora 14.30, la Academia de Științe a Moldovei, se va ține simpozionul științific cu genericul: „Poetica dragostei-dor în creația lui Grigore Vieru”. Prima zi se va încheia la ora 18.00, la Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu spectacolul „Variații pe tema poeziei „Cu ochi albaștri”: In memoriam Grigore Vieru” și Gala Premiilor Festivalului, la care vor participa interpreții Radu Dolgan, Cristofor Aldea Teodorovici, Orchestra municipală de Cameră Camerata Chișinău, actorul Nicolae Jelescu.

Pe 29 mai, Festivalul va poposi la Sângerei, în Casa Raională de Cultură „Nicolae Iorga”, unde la ora 12.00 va avea loc spectacolul „Grigore Vieru – Verbul de lumină” cu participarea elevilor, formațiilor artistice din raionul Sângerei.

La Iași, în zilele de 30-31 mai, se vor desfășura mai multe evenimente deosebite. Printre acestea, conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”, spectacolul „Scrisoare din Basarabia” dedicat poetului Grigore Vieru, cu participarea Corului Marii Uniri, actorului Nicolae Jelescu și a muzicianului Vali Boghean cu orchestra sa. De asemenea, va fi organizată conferința: „Religiozitatea poeziei lui Grigore Vieru” și alte evenimente remarcabile.

Festivalul internațional de poezie „Grigore Vieru” este organizat de Centrul Cultural-Științific „Grigore Vieru” Chișinău și Asociația culturală „Feedback” Iași, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Primăria municipiului Chișinău, Primăria municipiului Iași, Academia de Științe a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Ateneul Național din Iași, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Iași, Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” Chișinău, Consiliul raional Sângerei, Liceul de creativitate și inventică „Prometeu Protalent”, Liceul de Limbi Moderne și Management, Grădinița nr. 25 „Floricica”, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Chișinău, Compania Inamstro și vinăria Purcari.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter