Social

Expoziția „Antreprenor Expo 2024”. Peste 100 de companii din diferite sectoare ale economiei participă la principalul eveniment de promovare și interacțiune a actorilor din mediul antreprenorial

post-img
„Antreprenor Expo 2024”
Sursa foto: Moldpres

Peste 100 de companii din diferite sectoare ale economiei și experți internaționali participă la cea de-a treia ediție a expoziției „Antreprenor Expo 2024”, care a fost inaugurată ieri la Centrul Internațional Moldexpo din Chișinău. Expoziția va fi deschisă până duminică, 13 octombrie, transmite MOLDPRES.

Antreprenor Expo se afirmă ca principalul eveniment de promovare și interacțiune a actorilor din mediul antreprenorial din Republica Moldova și este organizat de Centrul Internațional de Expoziții Moldexpo, în colaborare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Evenimentul include sesiuni tematice, paneluri de discuții și întâlniri B2B, structurându-se în jurul unor piloni strategici: dezvoltarea sectorului industrial și integrarea pe piața europeană, acces la finanțare și suport pentru antreprenori, abilitarea economică a femeilor.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat că întreprinderile mici și mijlocii sunt un pilon esențial al economiei noastre, iar dezvoltarea lor este prioritatea autorităților. „De aceea, facem tot posibilul pentru a le facilita activitatea: reducem birocrația, eliminăm și simplificăm raportările, digitalizăm și sprijinim financiar prin diverse programe. Dragi antreprenori, suntem mândri de voi! Datorită produselor voastre de calitate și ideilor inovatoare, devenim tot mai cunoscuți în lume. Împreună, putem construi un viitor prosper pentru toți”, a spus vicepremierul.

Șeful adjunct al Secției Cooperare a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Adam Grodzicki, a subliniat că susținerea antreprenoriatului și a dezvoltării durabile a IMM-urilor este un obiectiv comun și se află în centrul abordării integrate a UE pentru dezvoltarea sectorului privat în Moldova. „Prin utilizarea combinată a diferitelor instrumente complementare, cum ar fi granturile, asistența tehnică, garanțiile, împrumuturile concesionale și serviciile de consultanță, ne propunem să maximizăm impactul sprijinului UE asupra creșterii și dezvoltării IMM-urilor pentru o economie mai puternică a Moldovei. Ajutăm IMM-urile să se adapteze la noile realități și condiții ale pieței UE, astfel încât acestea să își poată exporta bunurile și să concureze cu succes, respectând standardele și normele UE”, a punctat oficialul.

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Vadim Codreanu, a remarcat că la Antreprenor Expo 2024 avem oportunitatea de a pune în valoare talentul și inovația antreprenorilor noștri. „Am creat o platformă de expunere, dar și acces la resurse importante pentru creștere și internaționalizare. Susținerea dezvoltării IMM-urilor este o prioritate, iar prin astfel de inițiative ne dorim să creăm o economie mai puternică și mai rezilientă”, a afirmat Vadim Codreanu.

Directoarea Centrului Internațional de Expoziții Moldexpo, Zinaida Popa, a menționat că Antreprenor Expo 2024 reprezintă un punct de întâlnire pentru inovatori și investitori, contribuind astfel la dezvoltarea sectorului privat în Republica Moldova. 

În prezent, în cadrul întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova activează circa 65% dintre numărul de angajați ai întreprinderilor naționale, ceea ce înseamnă că 6 din 10 locuri de muncă în Republica Moldova sunt generate de IMM-uri. 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter