Extern

SUA și Germania au convenit să accelereze livrarea de tancuri către Ucraina și instruirea militarilor ucraineni

post-img
SUA și Germania au convenit să accelereze livrarea de tancuri către Ucraina

Statele Unite și Germania au anunțat vineri, la finalul reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina, ce a avut loc la baza aeriană americana Ramstein din vestul țării europene anterior amintite, că instruirea soldaților ucraineni în utilizarea tancurilor Abrams și Leopard va începe în curând, conform DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a menționat vineri seara că țara sa intenționează să furnizeze Germaniei tancuri Abrams în următoarele săptămâni, mai precis până la finalul lunii mai, astfel încât soldații ucraineni să se poată antrena. Acest lucru va avea loc în centrul de antrenament militar de la Grafenwoehr, în sudul Germaniei.

Procesul de formare este programat să dureze aproximativ zece săptămâni, cu circa 250 de soldaţi ucraineni care vor fi instruiţi, potrivit DPA.

La rândul său, omologul german, Boris Pistorius, a informat că instruirea soldaţilor ucraineni în utilizarea tancurilor Leopard va începe în curând şi pe teritoriul german, după ce astfel de antrenamente au avut loc până acum în Polonia.

El a anunţat că încă de sâmbătă, 22 aprilie, circa 100 de soldaţi ucraineni vor începe să fie pregătiţi în utilizarea tancurilor Leopard 1.

Acesta a adăugat că cele aproximativ 80 de tancuri Leopard 1 şi 2 promise de Germania ar trebui să fie livrate Ucrainei până la sfârşitul primului semestru al acestui an.

Conform Reuters, citat de Politico Europe, șase tancuri Leopard 2 au părăsit Spania și se află în drum spre Ucraina pentru a spori capacitățile militare ale acestei țări care pregătește contraofensiva de primăvară, în timp ce Danemarca și Olanda au declarat în ajunul discuțiilor că intenționează să furnizeze Ucrainei 14 tancuri de luptă Leopard 2A4.

Între timp, Canada a declarat vineri dimineață că va trimite Ucrainei echipamente în valoare de 39 de milioane de dolari canadieni (aproximativ 29 de milioane de dolari sau 26 de milioane de euro), inclusiv 40 de noi puști cu lunetă și 16 aparate de radio. Ministrul apărării, Anita Anand, a anunțat, de asemenea, o donație separată către un fond NATO pentru a ajuta Kievul în războiul său împotriva Rusiei.

De altfel, Austin a afirmat că ”eforturile noastre colective au determinat o diferență uriașă pe câmpul de luptă”, completând că grupul de luptă, stabilit în urmă cu un an, a reușit să garanteze mai bine de 55 de miliarde de dolari sub formă de asistență militară pentru Kiev, dintre care peste 35 de miliarde de dolari au venit din partea Statelor Unite, conform Deutsche Welle.  

Secretarul american al apărării a lansat astfel un apel la adresa aliaților de a-și menține angajamentul față de sprijinirea Ucrainei cu tot ce are nevoie ”în acest moment”.

Din punctul său de vedere, ajutorul trebuie direcționat pe trei planuri: apărarea antiaeriană, muniție și echipamentele suport, adică acele tipuri de echipamente neletale, provizii sau vehicule care pot ajuta trupele pe teren.

Uniunea Europeană a promis că se va ține de cuvânt și că va livra Kievului munițiile de artilerie promise, deși există în continuare opinii divergente la nivelul statelor membre cu privire la atribuirea contractelor pentru fabricarea obuzelor.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter