Cultură

Astăzi este Duminica Floriilor, pentru creștinii ortodocși, zi în care se celebrează Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim

Astăzi este Duminica Floriilor, pentru creștinii ortodocși, zi în care se celebrează Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim

Astăzi este Duminica Floriilor, pentru creștinii ortodocși, zi în care se celebrează Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim. Credincioșii au mers la biserică cu flori și ramuri de salcie pentru a fi sfințite de preoți cu agheasmă.

În biserici a fost oficiată Sfânta Liturghie de Florii.

„Am venit la biserică cu familia, copiii să ne împărtășim în primul rând. Sărbătoarea de azi Floriile care e una mare din cele 12 sărbători ale anului”.

Ramurile înmugurite de salcie sunt un simbol al renașterii și al purităţii duhovnicești dobândite prin rugăciune. După ce sunt sfinţite, ele sunt puse la icoane şi se păstrează până la Floriile din anul următor. De astăzi se plantează florile in grădini.

„Stebla de salcie semnifică puritatea care noi o luăm acasă, o punem la icoană şi pe parcursul anului avem ca dovadă că Domnul Nostru a intrat în Ierusalim înainte de săptămâna patimilor.”

”Această salcie sfințită o punem lângă icoane, o punem la locurile unde credem că o să ajute. Ne rugăm de sănătate şi de cele bune.”

”De astăzi, vom sădi flori în grădină, va fi totul mai verde în grădini dar şi în sufletele noastre şi în grădinile noastre.”

Duminica Floriilor este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti. Ea prevesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier. Este şi sărbătoarea celor care poartă nume de flori.

PREASFINȚITUL IOAN Episcop de Soroca: „Domnul Hristos merge spre patima sa de bună voie. Sărbătoarea intrării triumfale a Domnului nostru constituie acel inel de legătură între postul de 40 de zile şi săptămâna sfintelor pătimiri care urmează. Însă, înainte de a merge către patima sa, Domnul Hristos intră triumfal ca Dumnezeu adevărat, ca un împărat în cetatea Sfântă a Ierusalimului.”

De Florii, creştinii ortodocsi au dezlegare la peşte. Este a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. De mâine, începe Săptămână Patimilor, zile care preced Învierea lui Iisus și reprezintă o perioadă de smerenie și curățare spirituală înainte de cea mai mare sărbătoare a creștinătății.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter