Extern

Statele Unite vor continua să livreze Ucrainei muniţii şi armament pentru a o ajuta să lupte împotriva armatei ruse

Statele Unite vor continua să livreze Ucrainei muniţii şi armament pentru a o ajuta să lupte împotriva armatei ruse

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a făcut anunţul în timpul unei întrevedreri la Washington cu premierul ucrainean Denys Shmyhal. Şeful executivului de la Kiev, a mulţumit Statelor Unite pentru sprijin, dar a repetat că pentru o victorie sigură, Ucraina are nevoie de rachete cu o rază mai lungă de acţiune şi avioane de luptă americane.

Premierul Ucrainei a ajuns la Washington după o vizită în Canada unde omologul său Justin Trudeaux i-a promis un nou sprijin militar: mii de puști de asalt, zeci de mitraliere și milioane de cartușe. Aseară, şeful executivului ucrainean a fost întâmpinat la Pentagon de către Secretarul american al Apărării Lloyd Austin. Întrevederea celor doi oficiali a avut loc pe fondul pregătirilor armatei ucrainene pentru o contraofensivă majoră împotriva trupelor ruse. Lloyd Austin a declarat că Statele Unite vor continua să furnizeze Ucrainei armament şi muniţii despre obiectivele următoarei reuniuni a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina în care intră peste 50 de ţări şi care se va desfăşura la sfârşitul săptămânii viitoare.

LLOYD AUSTIN Secretar al Apărării, SUA: "Vom continua să convocăm Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei pentru a coordona oferirea sprijinului pentru nevoile urgente și pe termen lung ale Ucrainei și vom continua să oferim rapid asistență de securitate prin achiziții, dar și din propriile noastre stocuri. Prin urmare, sunt încrezător că vom satisface nevoile de apărare ale Ucrainei în primăvară și nu numai. Şi așa cum a precizat în mod repetat președintele, vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi necesar."


Premierul Ucrainei a mulţumit Statelor Unite pentru sprijinul mililtar oferit până acum, şi în special pentru sistemele moderne de apărare aeriană, tancuri, vehiculele blindate şi artilerie. Denys Shmyhal a subliniat că soldații ucraineni au demonstrat că pot stăpâni aceste tipuri de armament şi a solicitat că pentru o contraofensivă eficientă a armatei sale, Ucraina are nevoie de sprijin militar intensiv şi de armament mai modern.


DENYS SHMYHAL premierul Ucrainei: "Vă solicităm să revedeţi posibilitatea de a oferi Ucrainei rachete cu rază lungă, cu rază mai lungă de acțiune. Pentru a ne apăra și a apăra Europa, avem nevoie de mai mult armament greu, dar și de aeronave."

Ucraina solicită de mai multe luni Statelor Unite și aliaților săi avioane de luptă occidentale, însă deocamdată, ţările NATO ezită să facă acest pas pentru a preveni escaladarea conflictului militar declanşat de Rusia. La Washington, premierul ucrainean a insistat că într-un război modern, superioritatea aeriană este decisivă, şi a îndemnat Statele Unite "să-și demonstreze o dată în plus poziția de lider mondial prin furnizarea de avioane F-15 sau F-16 pentru Ucraina.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter