Social

Ploile cu grindină au făcut prăpăd, aseară, în mai multe zone din Republica Moldova

Ploile cu grindină au făcut prăpăd, aseară, în mai multe zone din Republica Moldova

Cele mai afectate au fost raionele Nisporeni, Orhei şi Hânceşti. În unele localităţi bucăţile de gheaţă aveau mărimea unui ou de găină şi au compromis hectare întregi de culturi agricole. Reprezentanţii Serviciului Antigrindină anunţă că, doar pe parcursul zilei de ieri, au lansat aproape 500 de rachete antigrindină, cele mai multe de la începutul sezonului cu manifestări meteo periculoase.

Ploaia cu grindină a distrus culturile agricole de pe câmpuri şi din grădinile oamenilor. În unele zone gheaţa căzută era de mărimea ouălor de găină, iar proprietarii s-au grăbit să-şi acopere maşinile cu ce au avut la îndemână pentru a le proteja.

Aceste imagini au fost filmate pe o şosea din raionul Orhei, o zonă protejată în proporţie de 90% de sistemele antigrindină. Cel care le-a surprins spune că, în doar câteva minute, pământul a fost acoperit cu bucăţi de gheaţă cât oul de prepeliţă.

ANATOLIE IATÎŞIN, şef secţia Agricultură şi Relaţii Funciare, Consiliul Raional Orhei: După datele preliminare ploile de aseară şi de astă noapte de la 10-15 mm până la 30. Adică în diferite zone a raionului. A fost şi gheaţă. Urmează încă să se deplaseze fermierii încă şi în câmpurile de mai departe, unde poate să fie ceva mai afectat. Aşteptăm sunetele sau informaţiile din teritoriu.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă anunţă că, în prezent, comisiile teritoriale strâng informaţii privind pierderile cauzate de grindină. Reprezentanţii instituţiei au prezentat astăzi informaţii privind prejudiciile înregistrate după ploile cu gheaţă din zilele trecute.

LILIANA PUŞCAŞU, ofiţer de presă, IGSU: În mai multe localităţi din ţară au fost întregistrate prejudicii a culturilor agricole. Aici vorbim de localităţi din sudul, centrul şi nordul ţării. Vorbim de Ocniţa, vorbim de Cahul, vorbim de UTA Găgăuzia, Răzeni Ialoveni dar şi Săiţi, Căuşeni. În aceste localităţi au fost afectate hectare de livezi, hectare de floarea soarelui, dar şi alte culturi agricole.

Sunt în plin proces de evaluare a prejudiciilor şi autorităţile din comuna Cărpineni, raionul Hânceşti. Primarul localităţii, Mihail Frija, a declarat că a primit deja câteva cereri de despăgubire la fermieri din satul Horjeşti. Reprezentanţii Serviciului Antigrindină au anunţat că, de la începtul sezonului cu manifestări meteo periculoase, au lansat peste 1.300 de rachete antigrindină, dintre care aproape 500 numai pe parcursul zilei de ieri. Acest serviciu protejează 55% din totalul terenurilor angricole din ţară.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter