ACTUALITATE

ULTIMA ORĂ! Rezoluţie a Parlamentului European: Republica Moldova trebuie să primească statutul de stat candidat

post-img

Rezoluţia în care a fost cerut statutul de stat candidat pentru Republica Moldova la Uniunea Europeană a fost votată cu largă majoritate în plenul Parlamentului European.

"În rezoluţia votată astăzi cu largă majoritate de Parlamentul European solicităm acordarea statutului de stat candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova. Această rezoluţie este cel mai ambiţios document privind Republica Moldova adoptat vreodată de o instituţie a Uniunii Europene.
Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea şi stabilitatea Uniunii Europene cum este şi Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova au acţionat în spirit european şi au oferit hrană, adăpost şi îngrijire medicală sutelor de mii de refugiaţi ucraineni care au intrat în ţară fugind din calea războiului.
De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere şi Republicii Moldova", a scris europarlamentarul Siegfried Mureşan pe Facebook.

"Republica Moldova este la fel de importantă pentru securitatea şi stabilitatea Uniunii Europene cum este şi Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanşarea invaziei ruse în Ucraina. Autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova au acţionat în spirit european şi au oferit hrană, adăpost şi îngrijire medicală sutelor de mii de refugiaţi ucraineni care au intrat în ţară fugind din calea războiului. De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere şi Republicii Moldova. Din acest motiv, am iniţiat această rezoluţie şi am negociat-o cu celelalte grupuri politice din Parlamentul European", a spus europarlamentarul Siegfried Mureşan înainte de şedinţa Parlamentului European, în cadrul căreia au avut loc dezbateri privind situaţia actuală a cooperării UE - R. Moldova şi oferirii statutului de stat candidat.

În textul rezoluţiei europarlamentarii mai cer şi integrarea Republicii Moldova la Piaţa unică a Uniunii Europene. Prin accesul la Piaţa unică, produsele din R. Moldova vor putea fi exportate liber pe piaţa europeană, vor veni mai mulţi investitori din Uniunea Europeană în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă şi oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din ţările Uniunii Europene.