ACTUALITATE

Menţinerea stabilităţii şi securităţii pe ambele maluri ale Nistrului rămâne prioritatea OSCE

Menţinerea stabilităţii şi securităţii pe ambele maluri ale Nistrului rămâne prioritatea OSCE. Reprezentnaţii organizaţiei au reafirmat după vizita în Republica Moldova că vor oferi tot sprijinul pentru a menţine dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol. Oficialii au avut mai multe întrevederi cu factori de decizie şi au discutat despre reglementarea problemei transnistrene în baza principiului de respectare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Reprezentantul preşedintelui în exerciţiu al OSCE din partea Poloniei, pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Thomas Mayr-Harting şi trimisul special al preşedintelui în exerciţiu, ambasadorul Artur Dmochowski, au avut întrevederi cu ministrul de Externe, Nicu Popescu, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Dorin Recean. Membrii delegaţiei OSCE au mers şi la Tiraspol pentru a discuta cu reprezentantul politic din partea regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.

THOMAS MAYR-HARTING, ambasador, reprezentantul preşedintelui în exerciţiu al OSCE: „Scopul acestei vizite a fost de a demonstra că stabilitatea şi securitatea pe ambele maluri ale Nistrului rămâne o prioritate pentru preşedentia în exerciţiu a OSCE. Libera circulaţie de pe un mal pe altul rămâne o prioritate pentru OSCE, aceasta include şi accesul fermierilor către terenurile lor agricole de pe traseul Dubăsari. De asemenea, avem de rezolvat acum şi consecinţele ce ţin de apropierea segmentului transnistrean de graniţa cu Ucraina”.

ARTUR DMOCHOWSKI, ambasador, trimisul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE: „Suntem aici pentru a stabiliza situaţia, pentru a oferi suport celor interesaţi de dialog, asta este cel mai important, să îmbunătăţim dialogul politic, să găsim soluţii paşnice pentru toate problemele existente”.

Şi pentru că o întâlnire în formatul "5+2" nu este posibilă, având în vedere că doi dintre mediatori, Moscova şi Kievul se află în război, a fost convocată o şedinţă în formatul 1+1, Chişinău şi Tiraspol.

După seria de explozii ce au afectat obiective din stânga Nistrului, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, şi consilierul prezidenţial în domeniul apărării şi securităţii naţionale, Dorin Recean, s-au întâlnit la Varniţa, cu liderul separatist Vadim Krasnoselski.

S-a discutat despre asigurarea securităţii, precum şi despre subiecte de actualitate de pe agenda de negocieri în domeniul cooperării umanitare şi economice. În regiunea separatistă este cod roşu de alertă teroristă şi aşa zisele autorităţile de la Tiraspol au recurs în mod unilateral la instalarea posturilor suplimentare de control.